Izményi almanach

2021.10.04. 14:00

Sikeresen átvészelte a nehéz időszakot a völgységi település

Nagy nehézségek és lemondások árán, de Izmény átvészelte az elmúlt másfél év történéseit.

Szücs Bence

Fotó: Kiss Albert

Mint minden településre, így Izménybe is betette a lábát a koronavírus-járvány, ami főként a közéletben és a rendezvények területén volt érzékelhető.

– A tavalyi év a pandémiás helyzet miatt rendkívül nehéz volt – mondta lapunknak Kelemen Ferenc polgármester. – A kitűzött célunk a már megkezdett beruházások befejezése és a nehéz időszak átvészelése volt. Több pályázat munkálatai is lezajlottak, többek közt elkészült a hagyományok háza és az épület elé állított székely kapu, buszvárótermet létesítettünk saját erőből, sikerült felállítanunk egy útszéli nagy keresztet a KDNP Tolna megyei szervezetének segítségével és befejeztünk egy több mint 300 méter hosszú térköves járda kivitelezési munkálatait is. Egy nyertes Magyar Falu Program (MFP) pályázatnak köszönhetően vásároltunk egy új Mercedes kisbuszt, a korábbit pedig elajándékoztuk a szerbiai Pancsova városához tartozó magyar egyesületnek.

Izményiek a hagyományok háza átadóünnepségén (Fotó: Makovics Kornél)

A település közösségi programjai rendre elmaradtak, a falunapot és a nagy hagyománynak örvendő szüreti napot sem tudták megtartani. A civil szervezetek munkáját gyakorlatilag ellehetetlenítették a korlátozások. Az egyetlen megvalósítható rendezvény az idősek napja volt, amit szűk körben október 2-án sikerült megrendezni. A település vezetője elmondta, a helyiek jól fogadták a vírushelyzet miatt kialakult bezártságot. Az önkormányzat igyekezett fenntartani azt a folyamatos kapcsolattartást, ami Izményre mindig is jellemző volt.

A 60 év felettieket minden évben egy 10 ezer forintos élelmiszercsomaggal lepik meg a karácsonyi időszakban, ez tavaly is megvalósult, több mint 100 darabot osztottak ki. Nagy hagyománynak örvend az önkormányzat azon kezdeményezése is, amivel az idősebb, kevésbé mobilis helyi lakosokat segítik. Minden csütörtökön kiváltják a gyógyszereiket, kéthetente pedig elviszik őket vásárolni a nagyobb bevásárlóközpontokba. Ez tavaly, a pandémia időszaka alatt is zavartalanul működött. – Mi még a legnehezebb helyzetekben sem zárkózunk el településünk lakosai elől, igyekszünk minden lehetőséget megragadva kapcsolatot teremteni velük, hiszen értük dolgozunk nap mint nap – emelte ki a polgármester.

A nemrég átadott nagy kereszt megáldása (Fotó: M. K.)

Az izményiek nagy bántára 2019. december 31-én bezárt a falu egyetlen vendéglátó egysége, a helyi kocsma. Mivel nem találtak vállalkozót, aki a rendeltetésnek megfelelően üzemeltette volna a létesítményt, így a képviselő-testület tavaly úgy döntött, hogy az önkormányzat megvásárolja az ingatlant. Az italboltot nem sokkal később bérbe adták, és azóta zavartalanul működik.

– Fontosnak tartottuk, hogy a mi fiaink is állandó jelleggel el tudjanak járni kulturált körülmények közt szórakozni, és mivel ez az egyetlen lehetőség a faluban, így szükségszerűnek láttuk a vendéglátó egység megmentését. Szerencsére ez egy jó döntésnek bizonyult, hiszen a fiatalok rendszeresen látogatják az épületet, ahol a kulturált szórakozás mellett jóízű beszélgetések is zajlanak – mondta Kelemen Ferenc.

Idén, a nemzeti újrakezdés éve rögtön egy pozitív hírrel indult az izményiek számára, hiszen a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében közel 110 millió forintot nyert az önkormányzat a falut kettészelő nagy árok vízrendezésére. A pályázatnak köszönhetően közel harminc év után fellélegezhetnek a Fő utca ingatlanjai. Jelenleg 80 százalékos készültségnél jár a beruházás, de a helyiek visszajelzése alapján már most is érzékelhető a változás.

Zajlanak a vízrendezési munkák (Fotó: Kiss Albert)

– Nagy reményekkel vágtunk neki a 2021-es évnek, igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy építsük, szépítsük a kis településünket. Tíz pályázatot adtunk be a MPF keretében, ezek közül sajnos csak kettőt könyvelhetünk el nyertesként – szögezte le a település vezetője.

Közülük az egyik az óvoda épületének korszerűsítése. Erre már több ízben is nyert pályázati forrást az önkormányzat, hiszen az intézmény néhány évvel ezelőtt részlegesen megújult. A belső tér rendbetételéhez viszont még számos feladat várt megvalósításra. Most a csoportszoba, az altató- és az öltözőhelyiségek felújítása mellett napelemeket és villanykályhákat is telepítenek, ezzel csökkentve az épület fenntartási költségeit. Mindemellett az intézmény hátsó falának vakolása is belefért a közel 33 millió forintos költségvetésbe. A fejlesztéseknek köszönhetően az óvoda várhatóan jövő nyárra egy teljesen új arculatot kap. A másik nyertes pályázat pedig egy uniós szabványoknak megfelelő játszótér létesítése, amely 5 millió forintból valósulhat meg.

Számtalan tervvel és reménnyel vág bele az előtte álló időszakba Izmény önkormányzata. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy egy élhetőbb, szerethetőbb települést varázsoljanak a völgységben. – Régóta tervezzük az Izményt Aparhanttal összekötő út megépítését, ha minden jól halad, október közepére elkészülnek a tervek és még idén beadhatjuk a pályázatot, ami megszüntetné Izmény zsáktelepülés jellegét. Ez egy több mint 300 millió forintos fejlesztést jelentene.

Érdeklődők az óvodaudvar átadóünnepségén (Fotó: Makovics Kornél)

Emellett szeretnék egy minifocipályát létesíteni az óvoda udvarán, hiszen ez egy kiváló szórakozást és egyben sportolási lehetőséget jelentene a legkisebbjeink számára. A 2011 óta üresen álló általános iskola épületét is átalakítanánk egy garzonlakásos idősek otthonává. Jelenleg a megfelelő forrásokat keressük a megvalósításhoz.

A rendezvények tekintetében még óvatosan gondolkodik Izmény község önkormányzata. A helyi szüreti felvonulást megtartották szeptember 4-én, amit nagy érdeklődés övezett. Ha a koronavírus-járvány újabb hulláma nem szól közbe, akkor az adventi időszakra karácsonyi műsort szerveznek a faluban. A falunapot két év kihagyás után várhatóan jövőre ismét megrendezik.

Megnehezítette az életét a járvány

Bár jó hírekkel indult az idei év a fejlesztések tekintetében, mégsem történt minden zökkenőmentesen. Kelemen Ferencet, a település polgármesterét is utolérte a koronavírus-fertőzés, majd március 9-én az intenzív osztályra került.

– Nagyon nehéz időszakon mentem keresztül, az orvosok kevés esélyt adtak a gyógyulásomra és arra, hogy visszatérjek a hivatali munkákhoz, de szerencsére hazakerültem a kórházból. Ezúton is szeretném megköszönni minden falubelinek, ismerősnek, barátnak a támogatást és a jó szavakat. Köszönöm az önkormányzat dolgozóinak és a testület tagjainak a fáradhatatlan munkát, amit a távollétemben a település fejlődéséért, összetartásáért tettek – hangsúlyozta a település vezetője, aki egyben kiemelte a falu és a közösség összetartó erejét, hiszen enélkül nem lábalhattak volna ki a nehéz helyzetből.

Az összeállítás megjelenését támogatta Izmény Község Önkormányzata.

Borítóképünkön: Igen látványos volt és nagy érdeklődés övezte a szüreti felvonulást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában