Levente Péter portréja

2021.10.18. 20:00

Színjátszó szárnyait még a szekszárdi gimnáziumban bontogatta

Az ország Móka Mikije, Levente Péter a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban érettségizett. És mint egykori alma matere, ő maga is jubilál.

Szeri Árpád

Fotó: Kiss Albert

Három hazája van Levente Péternek. Erről vallott az ország Móka Mikije a múlt szombaton, a Szekszárdi Garay János Gimnázium 125. születésnapján tartott ünnepségen. A színművész, rendező ebben az intézményben érettségizett 1961 nyarán.

– Nagyváradon születtem 1943-ban, hetvenkilenc évvel ezelőtt, a Szent János utca 23. szám alatt – emlékezett világra jövetelének helyszínére, a ma már Romániához tartozó városra Levente Péter. – Ma is megvan, most Ady Endre utcának hívják. A háború elől Ausztriába menekültünk, Salzburgig, illetve a mellette lévő Schmidtham nevű faluig. 1946. december 6-án este Szekszárdon, a Béla téri bíróság épülete előtt megállt egy szovjet teherautó, ez a jármű hozott bennünket haza. Édesapám ugyanis nem vállalta azt, hogy Ausztriában, Bécsben lesz jogász a nagyváradi jogászság – állami és királyi ügyészség – után. Így tehát én három hazában éltem és élek.

Levente Péter számára Nagyvárad a nemző városa, Szekszárd gyermek- és ifjúkorának színhelye, édes települése pedig a Pilis-Gerecse-Vértes ölén található Héreg község, azaz lakhelye. – Tele vagyok jubileumokkal – folytatta történetét. – Hatvan éve érettségiztem, hatvanöt éve az evangélikus templomban konfirmáltam, hetven éve iratkoztam be a könyvtárba.

A gimnáziumban kitűnt színművészi tehetségével, és nagy sikert aratott a keszthelyi Helikonon a Lógok a szeren című Karinthy Frigyes humoreszkkel. Ám a várt, a Színművészeti Főiskolára szabad utat nyitó arany minősítésből a nagy közönségsiker ellenére is csak ezüst lett. Felkészítő tanára közölte vele, hogy eljutott a zsűri elnökéhez az a hír, mely szerint Levente Péter édesapja a forradalomban vállalt szerepe miatt börtönbe került. Levente Péter nem adta fel, jelentkezett az Állami Bábszínház színészképzésére. A legendás intézmény igazgatója ekkor dr. Szi­lágyi Dezső volt, egykori garays­ta öregdiák. Négy év múlva pedig útjára indult a Magyar Televízióban a Zsebtévé című, máig klasszikus sorozat, főszerepben Móka Mikivel.

Bábozás a tévé büféasztalánál

Részlet a Tolnai Népújság 1998. május 16-i lapszámában megjelent, Levente Péterrel folytatott beszélgetésből.

„– Az itt (a bábszínházban – a szerk.) töltött kilenc év számomra négy főiskolai diplomával is felér. Itt szereztem meg azt a fundamentumot, mely biztosította a pályára kerülés lehetőségét. Ha nem tanultam volna bábozást, sohasem tűntem volna fel senkinek – egyébként teljesen véletlenül – a televízióban, egy büféasztalnál. Az itt előadott produkcióm hozta meg nekem Móka Miki szerepét 1965-ben. Illetve azt a népszerűséget, mely az ország egyik legismertebb előadóművészévé tette. Kereken 15 éven át hallhatta, láthatta a felnövekvő korosztály a Magyar Televízióban Miki – mély humanizmussal átitatott – móka tárát.”

Borítókép: Tanúságtétel a szekszárdi evangélikus templomban. Itt konfirmált Levente Péter hatvanöt évvel ezelőtt

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szazhuszonot-gyertya-egett-a-garay-gimi-kepzeletbeli-szulinapi-tortajan-4116008/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában