praktikák

2021.11.21. 20:00

A lakásfelújítást örömmel is lehet kezdeni, lista segíthet a tervezésben

Tolnai Népújság

Fotó: Shutterstock

Sajnos nem létezik olyan friss és valós információ, amellyel rögtön kiszámolhatjuk, hogy mi mennyibe fog kerülni felújításkor, írta a Lakáskultúra magazin. Hiszen az ár függ attól, hogy a szakember mennyiért dolgozik, hogy milyen segédanyagokat választunk, a költség függ attól, hogy mekkora területre milyen járólapot vagy csempét teszünk, és attól is, hogy teljes körű műszaki átépítésről vagy csak egyszerű felújításról van szó. A legtöbben azzal sincsenek tisztában pontosan, hogy egy felújítás milyen munkafolyamatokból áll, és egyáltalán milyen szakemberekre lesz szükségünk, kiket kell megkeresnünk, és kiktől kell árajánlatot kérnünk.

Íme három olyan lista, amely alapján könnyedén kérhetünk ajánlatot a szakemberektől, így semmit nem fogunk kihagyni, és nem lesznek meglepetések a felújítás során.

Az első lista: Milyen szakemberre lesz szükségem? Nos, amire és akire biztosan szükségünk lehet például egy fürdőszoba esetén, bontás: kőműves; vízvezeték-szerelés: vízvezeték-szerelő; villanyszerelés: villanyszerelő; burkolás és kőművesmunkák: burkoló; festés: festő.

A második lista: Mit csinál egy burkoló szakember? Valóban, kevesen tudják pontosan azt is, hogy mi tartozik bele a burkoló munkájába, úgyhogy íme a lista: aljzat-előkészítés, aljzatképzés, falazás, kőműves jellegű munkák, kád elé falazás, belépők, lépcsők, épített pultok, válaszfalak, épített polcok kialakítása, alapfelület előkészítése, alapozás, alapfelület kiegyenlítése, vízszigetelés kialakítása, burkolatok ragasztása – falra vagy padlóra –, fugázás, rugalmas hézagtömítés-hézagkitöltés.

Akkor következzen a harmadik lista: Milyen segédanyagokra lesz szükségem? Íme, hogy milyen anyagokra lehet szükségünk a felújítás során: gyors száradású cementes esztrichre, alapozóra, aljzatkiegyenlítőre, kent vízszigetelőre, vízszigeteléshez hajlaterősítő szalagra, mandzsettákra, ragasztóra, fugázóra, szilikonra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában