árnövekedés

2021.11.29. 07:00

Drága lehet az idén a karácsonyfa!

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt, mondják a szakemberek. A lucfenyő méterenként 4-5 ezer forintba, az ezüstfenyő 5-6 ezer forintba kerül majd, de egyre több helyen darabárat határoznak meg az eladók.

Mauthner Ilona

A karácsonyra való készülődést mi sem jelzi jobban, minthogy elkezdték a fenyőültetvényeken a fák kitermelését. Tolna megyében csak néhány vállalkozó foglalkozik ezzel, így hozzánk főként Vas és Zala megyéből szállítják a karácsonyfának valót.

Hazánkban közel kétezer hektáron termelnek fenyőfát, elsősorban Vas, Zala és Somogy megyében. A fenyőket átlagosan 5-10 évesen vágják ki. Karácsony előtt közel kétmillió fenyőt forgalmaznak, ebből hatszázezer az import, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének adatai szerint.

A kereskedők azt mondják, idén drágul a fenyőfa a tavalyihoz képest. Így a lucfenyő métere 4-5 ezer, az ezüstfenyőé közel 5-6 ezer, míg a nordmann fenyőé 7 ezer forint körül alakul.

Természetesen az sem mindegy ki, mikor és hol veszi meg a karácsonyfának valót. Célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken vásárolni, mert ott olyan fákat kínálnak, amelyeket decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak, szebbek.

– Elsőként a földlabdás nordmannok és lucok kerülnek sorra – magyarázta egy szekszárdi őstermelő, aki kisebb területen maga is nevel fenyőfákat –, de előbbit már rendesen is vágják, ugyanis nagyon tartós, nem hullik, maximum beszáradnak egy kissé a tűlevelei, vagyis könnyedén kibírja az ünnepig, illetve vízkeresztig, amikor hagyományosan le szokták bontani a karácsonyfákat. Ugyanakkor a vevőknek idén vigyázniuk kell, mert nagyon sok és sokféle minőségű fenyő lesz a piacon.

Az egyik fontos termelő országban, Dániában nyolc-tíz éve rengeteg fát ültettek, amelyek mostanra nőttek meg, ezért Magyarországra rengeteg fenyő érkezik a határon túlról is. Ennek természetesen nem örülnek a hazai fenyőárusok, hiszen ez letöri az áraikat.

Az ezüstfenyő a legtartósabb, a luc a keresettebb

Fát vásárolni fényes nappal célszerű, mondta egy általunk megkérdezett kertészmérnök. Van, aki otthon a vásárolt fenyőt egy vödör vízbe állítja, így megszívja magát nedvességgel a fa, és sokkal tovább eltartható. Akinek nincs nagyon meleg a lakásában, az vehet lucfenyőt, az ezüstfenyő igen szép, de nehéz díszíteni, mert nagyon szúrós.

A nordmann a fenyőfák királynője, nem hullik, nincs illata, nagyon szépen lehet díszíteni, nem szúr, és sok méretben is kapható, simán kibírja akár vízkeresztig is. Vásárlás után a fát érdemes a szabadban (például erkélyen) tartani karácsonyig. Hagyható a leszorító hálóban is, így kisebb helyen is elfér, egy nappal a felállítása előtt viszont le kell szedni róla, hogy szépen álljanak az ágai.

Borítóképünkön: Magyarországon évente másfél-kétmillió család állít az ünnepekre karácsonyfát, bár egyre többen vannak, akik műfenyőt díszítenek fel.

Ezek is érdekelhetik