Pályaválasztás

2021.11.01. 15:40

Élményszerű ismerkedés a népszerű szakmákkal

TN

20210830 Szekszárd Fotó: Mártonfai Dénes Tolnai Népújság MD Vendéglátás Illusztráció Szekszárd Szász étterem. képen: Maruszki Zoltán felszolgáló

Forrás: MW

Fotó: Mártonfai Dénes

Nagy döntés előtt állnak az általános iskolák nyolcadik osztályos tanulói, hiszen néhány hónapon belül el kell határozniuk, hogy milyen irányban, mely középiskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A középiskolákkal, képzési kínálatukkal nyílt napokon ismerkedhetnek meg a fiatalok. A Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz (TMSZC) tartozó nyolc iskolában is nyílt napokkal várják a szakképzés iránt érdeklődő diákokat, nemrégiben három intézményben is informatív és élménygazdag programokkal fogadták őket.

Dombóváron, a TMSZC Apáczai Csere János Technikumban tizenkét csapat részvételével zajlott le október 20-án a Rendészet és közszolgálat ágazathoz kapcsolódó hagyományos pályaorientációs rendezvénye, amely az „Apáczai 10 próba” nevet kapta. Nem véletlenül, hiszen a négy tagú általános iskolás csapatoknak tíz feladatot kellett teljesíteniük: akadálypályán és terepen futottak, célba lőttek, gránátot hajítottak, erőnléti feladatokat végeztek, elsősegélyt nyújtottak, honvédelmi tesztet írtak és katasztrófavédelemi gyakorlatot hajtottak végre.

Az iskola beszámolója szerint jó hangulatú, fegyelmezett, becsületes küzdelem volt. Az első helyen a dombóvári József Attila Általános Iskola JAttila csapata, a másodikon a Sásdi Általános Iskola Sásdi sasok gárdája végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Kurdi Körzeti Általános Iskola Kurdi Geocsigák csapata állhatott fel.

Bonyhádon a TMSZC Perczel Mór Technikum halloween hangulatú nyílt napra várta az érdeklődőket. A szép számban érkezett gyerekek és a szüleik tájékoztatást kaptak az intézményről, a duális képzési rendszerről, bemutatkoztak az iskolában oktatott ágazatok és szakmák. A résztvevők egyéni tanácsot kérhettek az iskola szakembereitől, oktatóitól és a halloween projekt keretében zajló nyitott tanórákra is beülhettek. Legközelebb november 26-án nyitott műhelyek programjukra várják a pályaválasztás előtt álló diákokat.

A TMSZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola a „piacra vitte” képzéseit, hiszen a szekszárdi piacon található Placc közösségi téren tartotta meg nyílt napi programjait. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvényen oktatók és meghívott vendégelőadók segítségével mutatták be a turisztikai technikus, a szakács szaktechnikus, a vendégtéri szaktechnikus, a cukrász szaktechnikus, valamint a cukrász, a szakács és a pincér – vendégtéri szakember szakmákat.

Borítóképünkön: A vendéglátós szakképzések is népszerűek (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában