élményeiről mesélt

2021.11.03. 11:25

Három évtized után valóra vált az utcazenészből lett orvos álma

Egy különleges személyiség vonzotta bűvkörébe Rékát. Elhatározta, hogy missziós orvos lesz. Három afrikai országban járt. Két könyve is megjelent kalandjairól.

Szeri Árpád

20211027_Szd_DrFodorReka_Afrika_misszio_KA_TN

Fotó: Kiss Albert

Albert Schweitzer életre szóló útravalót adott számára. Fodor Réka tizenkét évesen olvasta a német teológus, orgonaművész és orvos magyar nyelven is kiadott memoárját, melyben gyakran említette Fekete-Afrikában alapított őserdei kórházát, ahol a helybelieket gyógyította. Ez az életszemlélet és az abból eredő cselekvés arra indította a Budapesten élő fiatalt, hogy példaképe nyomdokaiba lépjen. Azaz, elhatározta, hogy felnőttként missziós orvos lesz.

Álmaink, ha nagyon hiszünk bennük, valóra válnak – és ez most nem afféle jámbor szentencia, hanem maga a valóság. Ugyanis Réka – immár dr. Fodor Réka belgyógyász – valóban missziós orvos lett Fekete-Afrikában. A földrészre azonban számos kitérő után jutott el. Erről is beszélt a közelmúltban Szekszárdon, a Vármegyeházi Esték keretében tartott előadásában.

Jelentkezett az orvosi egyetemre, fel is vették egyből, és lassan el is felejtette az álmát. Ugyanis jöttek az egyetemista létből fakadó események, élmények, melyek háttérbe szorították az egykori tervet. Éppen a rendszerváltás időszaka volt, a határok megnyíltak, és Fodor Réka egy év egyetemi halasztással Párizsba tette át székhelyét. A francia fővárosban zongoratudását alkalmazva jól fizető utcazenélésből tartotta el magát.

– Amikor letelt az egy év, olyan mérhetetlenül erős izzás volt bennem, hogy azonnal visszautaztam Budapestre és befejeztem az egyetemet – folytatta történetét. – Ez mind a Jóisten műve volt, csak akkor még nem tudtam róla.

A diploma megszerzése után annak rendje s módja szerint munkába állt, pályafutását 1996-ban mentőtisztként kezdte, majd 2002-től a gyógyszeriparban dolgozott, később háziorvosi praxisba kezdett. 2002-ben férjhez ment Gre­guss Sándor íróhoz, akit két lánygyermekkel ajándékozott meg. Teltek-múltak az évek és úgy tűnt, hogy a nagy álom nem teljesül be. Ekkor, 2015-ben csoda történt.

– Ekkor találkoztam az interneten a Magyar Afrika Társaság felhívásával, mely szerint missziós orvosokat keresnek Afrikába – idézte fel az emlékezetes pillanatot. – Húha, mondtam magamban, és nyomtam egy igenlő entert. Jött haza a férjem, és egyből említettem neki, hogy jelentkeztem egy afrikai misszióra. Nagyon jó, válaszolta, hiszen ez a gyermekkori álmod.

Így történt, hogy dr. Fodor Réka hamarosan Ugandában találta magát, és egy hónapon át Mbale térségében, a kenyai határtól nem messze gyógyított. Erről az első útról született meg Afréka – Egy missziós orvos kalandjai Afrikában címmel első könyve, amit azután nemrég egy második követett. Ugyanis azóta már ismét járt Afrikában, így Kongóban, illetve Nigériában többször is. Utóbbi országba Csókay András idegsebész főorvos segítségével jutott el. Újabb kalandjait az Afréka 2 – Tűzön-vízen át Afrikában című kötet örökíti meg.

Szegények, de nem boldogtalanok

Dr. Fodor Réka mindenkit arra biztatott, hogy ne adja fel álmát. Esetében is több mint három évtizedbe került, mire eljutott Afrikába. Mint elmondta, figyelemre méltó, hogy miként élik meg a nehézségeket a fekete-afrikai emberek, illetve a jó móddal elkényeztetett európaiak. Utóbbiak már azt is nehezményezik, ha fél óráig nincs internet. Ehhez képest Nigériában sok helyen nincs csapvíz, nehéz hozzáférni az ivóvízhez, nincs áram, az emberek többsége szegény, nincs pénze. Mégis, ilyen körülmények közepette is tudnak boldogan élni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában