ünnepek

2021.11.02. 07:00

Így emlékeztünk meg elhunyt szeretteinkről Tolnában

Gyönyörű őszi időben színesbe öltöztek a temetők. Zajlottak a temetői megemlékezések, misék, tömegek látogatták meg elhunyt szeretteik sírjait. Szekszárdon, az Alsóvárosi temetőben tegnap délután nagy érdeklődés kísérte egy angyalalakzatú mécseskép kialakítását. A rendőrség tájékoztatása szerint az ünnepek csendesen teltek.

Brunner Mónika

20211030_Bonyhád_Temető_Bonyhád Katolikus temető halottak napi körkép_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság _MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Fotóriporter kollégáink számos temetőben jártak, hogy megörökítsék az idei kegyeleti ünnepet. Jártak Bonyhádon, a Bajcsy-Zsilinszky úti katolikus temetőben, Pakson, a Fehérvári úti katolikus temetőben és a Kálvária katolikus temetőben, valamint Tolnán, Dunaszentgyörgyön is. Beszámoltak a gyászolókról, kisgyermekes családokról, idősekről, fiatalokról, akik hétvégén a sírokat rendezgették, koszorúkat, virágokat vittek, gyertyát gyújtottak a végső nyughelyeknél.

Szekszárdon, az Alsóvárosi temetőben hétfő délutánra szinte az összes sírnál voltak virágok, koszorúk, gyertyák. Lehetett látni fiatal nőt babakocsi mellett sírni elhunyt szerette sírjánál, nem volt egyedül, a párja vigasztalta. Idősek sétáltak a temetői úton meggörnyedt háttal. Gyerekek nézelődtek, segítettek ők is a szüleiknek, gyertyákat gyújtottak az orosz katonák emlékművénél is. A szekszárdi Alsóvárosi temetőben négy órakor a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete mindenszenteki mécsesgyújtásra várta az érdeklődőket. A résztvevők közösen alkották meg azt a fényinstallációt, amely a szeretet fényét szimbolizálja.

Varga József, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke elmondta: hazánkban tizennégy település jelentkezett a fényinstalláció keretében megvalósuló mécsesgyújtásokra, amely az első ilyen alkalom. Tolna megyében Szekszárd képviselte, hogy modernebb, interaktív formába öntsék a mécsesgyújtást.

 

Hozzátette, hogy az egyesületük hétszáz mécsest biztosított minden részt vevő üzemeltetőnek. Mécsesekből kegyeleti jelkép kontúrvonalát tették ki mindenhol, amelyek belső részét a temetőlátogatók részvételével együtt alakították ki hétfőn. Szeretnék, ha a kezdeményezésükre létrejött emlékezés hagyománnyá válna.

Nyakas Gábor, a Panteon Kegyeleti Kft. ügyvezetője elmondta, hogy azért csatlakoztak az országos egyesületen keresztül az eseményhez, mert kollégái közül már többen próbálkoztak önállóan egyedi installációk készítésével, melynek jó visszhangja volt. Az angyalalakzatot közösen választották. Az alakzat sablonját grafikus készítette, és november elsején délután rajzolták a ravatalozó előtti járda területére. Először ötven darab kis elektromos mécsessel jelölték meg a kontúrpontokat. A mécsesinstalláció mintegy három méter hosszú és két-két és fél méter széles. Ezer mécsessel készültek.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesei elmondták, hogy nyugodtan teltek az idei kegyeleti ünnepek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában