fejlődés

2021.11.06. 11:30

Már a megújult tanácsadóban látja el a munkáját a védőnő

Az önkormányzat támogatásával elkészült Szekszárdon az új védőnői tanácsadó, amely kedd reggel fél nyolckor nyitotta meg kapuit modern környezetben, a gyermekek és a szülők igényeihez igazodva. Az idei évben Triebler Irma kitüntető címet kapott Vajdáné Kerekes Zsuzsanna védőnő már ebben az intézményben adott interjút lapunknak a tapasztalatokról, javaslatokról, pályájáról.

Brunner Mónika

Fotó: MW

A védőnők korszerű épületben fogadják a várandós kismamákat és azokat az anyukákat, akik kisgyermekükkel érkeznek. Az új tanácsadóban minden értük van. A megyeszékhelyen tizenhárom területi körzet működik. Szekszárdhoz tartozik Szálka, Harc és ezek külterületei, összesen kétezer-hatvankét gyermek. A védőnői tanácsadásokra időpontra érkeznek a szülők gyermekeikkel. A pandémia miatt a szájmaszk, a kézfertőtlenítés számukra is kötelező. A védőnők már mindhárom Covid–19 elleni védőoltást megkapták.

Vajdáné Kerekes Zsuzsanna elmondta, a szülőket foglalkoztatja a koronavírus-járvány elleni oltás. Szakmai javaslat alapján a Covid–19 elleni védőoltás felvétele várandósoknál is indokolt. A protokoll szerint az első oltást a tizenkettedik terhességi hét után, a második oltást a várandósság harminchatodik hetéig kapja meg a kismama. A szülőknek javasolják, oltassák magukat. A szakember emlékeztetett az ötvenes évek szörnyű gyermekbénulás-járványára, amit mára sikerült legyőzni. A rendszeres védőoltást 1959-ben vezették be Sabin-csepp formájában, az akkori védőoltás pedig ma már a gyermekkori kötelező védőoltások közé tartozik.

A jelenlegi szülő-gyermek problémákkal kapcsolatban ismertette, a gyermeknek a család a legfontosabb, életében az első három év a legmeghatározóbb. Ha a napirendjéből hiányzik a nyugodt esti rituálé, az esti mesét követő önálló elalvás, és az anyukák még a nagyobb gyermekeket is altatják, egy ágyban fekve, akkor kialakítják az együtt alvás rossz szokását. Ez a szülői párkapcsolat megromlásához vezethet, és a gyerek pszichés fejlődését is negatívan befolyásolhatja. A gyerekeknek nagy szüksége van a jó értelembe vett szülői erőre, határozottságra, következetességre.

– Popper Péter pszichológus fogalmazta meg ezt jól, ő azt mondta, hogy egy család sem tud meglenni családfő nélkül, és ha egy férfi nem vállalja a családfőszerepet, az átcsúszik a nő vagy a hároméves gyerek hisztériájának a kezébe. Rengeteg gyereknek nincs semmi más baja, mint hogy nincs olyan erő az életében, ami azt mondaná, hogy nem – tette hozzá.

Kerekes Zsuzsanna Szekszárdon született, szülei nagy szeretetben, érzelmi biztonságban nevelték fel a testvérével együtt. Édesapja vállalatvezetéssel foglalkozott, édesanyja a megyei kórház személyzeti osztályvezetője volt. Az általános és a középiskolát is Szekszárdon végezte el. Már általános iskolás korában eldöntötte: gyerekekkel szeretne foglalkozni. Érettségi után jelentkezett és felvételt nyert a védőnői szakra. Végzése után itthon akart dolgozni, erős kötődése volt a városhoz, szeretett itt élni, eszébe sem jutott, hogy máshol keressen munkát, így az akkori Szekszárdi Városi Tanács Egészségügyi Osztályán jelentkezett. 1976 nyarán kezdte Szekszárdon védőnői munkáját a város egyik szociálisan leghátrányosabb körzetében, ahol többnyire sokgyermekes családok éltek. Idővel a város minden körzetében és a megyeszékhelyhez tartozó külterületeken dolgozott. A városkörnyékre is volt kitekintése, hosszabb-rövidebb ideig helyettesítette a távol-, például gyeden lévő kolléganőit a környező községekben, falvakban. Majdnem huszonöt éven keresztül látta el Harcot, amely csatolt községként tartozott a szekszárdi területéhez. Az elmúlt negyvenöt év munkája alatt voltak sikerei, kudarcai, nehéz pillanatai. – Ehhez a hivatáshoz nagyfokú alázatra, empátiára, emberszeretetre van szükség – vallja. Férje agrármérnök, a gimnáziumban ismerte meg, három gyermekük született, négy unokájuk van.

Vajdáné Kerekes Zsuzsanna védőnő elmondta, a régi időkhöz képest a legnagyobb kihívásuk, hogy a jogszabályi előírások szerinti ellátást harmonizálni tudják a családok mindennapjaival. – A nyolcvanas években a területemhez negyven várandós anyuka és nyolcvan csecsemő, kisded tartozott, mégsem volt ennyi az adminisztráció. A jelenlegi helyzetet jelzi: ugyanattól az anyukától, amíg gyermeke eléri a hat­éves iskolai korhatárt, negyvennyolc aláírást kell begyűjtenünk az ellátásunk során. A munkánk hetven százalékát az adminisztráció teszi ki, azonban a családokkal a kapcsolattartásunk a telemedicinának köszönhetően még a pandémia alatt is jól működik – mondta.

Területi munkája mellett 2006-ban a Szekszárdi Egészségügyi Gondnokságvezető helyetteseként dolgozott, az intézményvezető-helyettesi feladatokban nyugdíjazásáig részt vett. Jelenleg is védőnőként dolgozik a Védőnői Tanácsadóban.

Címkék#védőnő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában