almanach

2021.11.28. 16:11

Sokat pályáztak sikerrel, szeretnének egy bölcsődét

Alsónyék a Sárköz egyik legkisebb faluja, ugyanakkor nagyon szerencsés a fekvése, hiszen két város között található. Bátaszéktől csupán két, Bajától tizenkét kilométerre. Az itt lakók egy része bejár dolgozni a már említett városokba, de a régi épületek, csűrök, nagy hátsó udvarok mind arról árulkodnak, valamikor aktív mezőgazdasági munka folyhatott itt.

Mauthner Ilona

A település polgármesterét, Molnár Istvánt – akit közel két évvel ezelőtt bízott meg a faluközösség többsége, hogy igazgassa Alsónyéket – arra kértük, foglalja össze az elmúlt időszak legfontosabb történéseit. Mivel kis faluról van szó – 739-en lakják jelenleg –, az önkormányzati munkát a bátaszéki hivatallal közösen végzik.

Molnár István elmondta, amire csak tudtak, pályáztak, hogy ezzel segítsék, megóvják a falu értékeit. Az elmúlt egy évben beindult a falugondnoki szolgálat, mely a helyiek életminőségét javítja, hiszen a rászorulókat szolgálja.

Az önkormányzat épületének a felújítása is pályázati pénzből valósult meg. Harmincmillió forintot nyertek el arra, hogy a tetőt felújítsák, a homlokzatot hőszigeteljék, ajtókat, ablakokat cseréljenek, illetve megújították az elektromos hálózatot is. Felelős állattartás címen 790 ezer forintot nyert el a falu, amit a kutyák ivartalanítására, chipek beültetésére, valamint veszettség elleni védekezésre fordíthatnak.

A település fásítási programja szintén elindult, harminc szivarfát ültettek el a falu központjában. Önerőből újult meg a térfigyelő kamerákkal ellátott rendszer. A központba tizenegy kamerát szereltek fel, hogy lássák, milyen gépjárművek, idegenek érkeznek a településre.

Alsónyék a Sárköz egyik legkisebb faluja, ugyanakkor nagyon szerencsés a fekvése, hiszen két város között található. Jól sikerült a legutóbbi falunap is, ennek lebonyolításához egymillió forintot, a tájház felújításának előkészítéséhez pedig 1,5 millió forintot nyertek. Ez utóbbi épületnél tetőcserét is szeretnének megvalósítani, melyhez 24 millió forint lenne – sikeres pályázatnál – a támogatás, és 4 millió forint az önrész. Az elmúlt két évben a pályázatok segítségével összesen 460 millió 122 ezer forint támogatáshoz jutott a falu, mondta a polgármester. – Vannak idős emberek a településen, de szerencsére jó arányban vannak fiatal családosok is. Iskolánk ugyan helyben nincs, de van óvodánk, mely minden évben maximális gyermeklétszámmal rendelkezik – mondta Molnár István. Szeretnének bölcsődét kialakítani, az ehhez szükséges épületet már meg is vásárolták. Ha lesz hozzá támogatás, ez a tervük megvalósul. A helyiek közül sokan járnak dolgozni a szomszédos Bátaszékre, Szekszárdra vagy Bajára. Helyben kisebb vállalkozók vannak, akik néhány embernek adnak munkát.

Az önkormányzat bevétele kevés, csupán az iparűzési adóra számíthat a falu, illetve a pályázati lehetőségekre. Több változást is bevezetett a település új vezetése, például a polgármester nem főállású lett, és a képviselők is lemondtak a fizetésükről. Ezzel több millió forintot takarítanak meg évente.

Borítóképünkön: Molnár István polgármester és Horváth István országgyűlési képviselő a közelmúltban pályázaton nyert falubusszal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában