Az iskolák még nem tudják, ki kapott védőoltást és ki nem

Múlt hét szerdán megkezdődött az 5–11 éves korosztály oltása. Megkérdeztünk több megyei iskolát, tudnak-e már oltott kisdiákról, illetve, hogy a fertőzés megjelenése esetén az érintett osztályokban jelenléti vagy távoktatás zajlik-e majd.

Brunner M.–Gazsó R.

Az 5-11 évesek oltására továbbra is lehet regisztrálni. (Fotó: Komka Péter / MTI)

Iskolánkban egyelőre nem tudjuk, hogy ebben a korosztályban kit oltottak és kit nem, a szülők sem jelentették, hogy megtörtént volna gyermekük vakcinálása – jelezte mai megkeresésünkkor Pulainé Galambos Erika, a paksi Deák Ferenc Általános Iskola igazgatója, aki hozzátette, az e-egészségügyi rendszerben nyomon követhető, hogy ki lett beoltva. Intézményvezetőként ehhez jogosultsággal rendelkezik, de a korábbi tapasztalataik szerint ott néhány napos csúszással frissülnek az adatok. Mint mondta, az oltás kezdete óta szerencsére nem volt koronavírusos megbetegedés a kisebbeknél, ezért nem is volt szükségük leinformálásra.

Prischetzkyné Márkus Emőke, a Dienes Valéria Általános Iskola igazgatója hasonló tapasztalatról számolt be: központi utasítást egyelőre nem kaptak arra, hogy ellenőrizzék az oltottságot a kisdiákoknál, és náluk sem volt azóta megbetegedés, ami miatt utána kellett volna ennek nézni. Mivel pedig a szülőknek bejelentési kötelezettsége nincsen, így egyelőre nem tudnak olyan kisdiákról, aki megkapta volna a védőoltást, bár vélhetően vannak ilyenek. Az igazgató arra számít, az új évtől úgy alakul majd a rendszer, mint a tizenkét évnél idősebbeknél, ahol kétnaponta frissül az oltottakat tartalmazó lista és covidos megbetegedés esetén a vakcinát felvett diákok nem kényszerülnek karanténba. Szerinte ez jó hír lenne, ugyanis már háromszor került karanténba egy-egy alsó tagozatos osztályuk megbetegedés miatt. 

Gasparics László, a tamási Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője lapunknak hasonlóan nyilatkozott. Központilag ők sem kaptak falhatalmazást az oltottak ellenőrzésére, és nincs információjuk a diákok oltottságáról. Reményét fejezte ki azonban, hogy minél több szülő beoltatja a gyermekeit. Megtudtuk, a 12 év felettieknél Tamásiban is az a gyakorlat, hogy aki Covid-fertőzött, karanténba kerül, ám osztálytársai, ha be voltak oltva, mehetnek iskolába. 

Az 5 és 11 év közöttieket múlt szerda óta oltják. A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Az időpontfoglalóba azok tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában