Előadás

2021.12.01. 15:30

Beletörött a török bicska az egri várba

Eger vára alól verve távozott 1552-ben az ostromló török had. A diadalról Végh Ferenc történész tartott előadást a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban.

Sz. Á.

2021.11.24 Szekszárd. A szekszárdi Múzeumban előadást tartott Végh Ferenc tőrténész. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A PTE BTK Középkori és Koraújkori Történeti Tanszékének adjunktusa Tolna megyében, Dombóváron született és Attalán végezte el az általános iskola alsó tagozatát.

– Ekkoriban ez az egyetlen várvédelem hozott magyar győzelmet – nyilatkozott lapunknak a történész. – Eger alá 1552 szeptemberének elején két török seregtest vonult, igaz, már egy hadjárat vége felé, némileg leharcolt állapotban. Azonban így is mintegy 30–35 ezer muszlim harcos rohamozta meg a legfeljebb kétezer magyar várvédőt. A közel hússzoros túlerő azonban egy jól kiépített erősséggel találja szembe magát.

Dobó István kapitány és udvarbíró kellő mennyiségű hadianyagot és élelmiszert halmozott fel az építményben. A kizárólag magyarokból álló helyőrség tagjai között nem voltak súrlódások. A Dobó István és Bornemissza Gergely vezette védők kitartása meghozta eredményét, az elbizakodott törökök 38 napos ostrom után kénytelenek voltak visszavonulni.

Végh Ferenc hozzátette, hogy a török parancsnokok számára nem járt végzetes következményekkel a kudarc. Az Egri csillagok című filmben Habsburg Ferdinánd magyar király egri védők iránti közönyösnek beállított magatartása célzatos, valójában az uralkodó még az ostrom előtt ötszáz főnyi katonasággal toldotta meg a védők létszámát.

Borítóképünkön: Végh Ferenc történész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában