Visszatekintés

2021.12.23. 11:30

Csendes húsvét és EK-bronz – ez történt 2021 áprilisában

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2021 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. A sorozat április hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

A húsvét hitbéli megalapozottságát példázta az április 3-án megjelent lapszám idevágó tudósítása. „Az idén a pandémia miatt a keresztútjárást nem mindenütt, illetve nem a szokásos helyen – a Kálvária-dombokon – tartották meg. Bátán a felújított bazilika melletti stációknál volt. A szertartást Sümegi József diakónus, a Szent Vér-kegyhely őre vezette, aki sokat tett azért, hogy ez a falu – több évtizedes mellőzöttség után – ismét az ország egyik legismertebb zarándokhelyévé váljon.” 

Az ünnep után, április 6-án megjelenő lapszám első oldalas írása megállapította, hogy csendes húsvét volt, „idén is elmaradtak a húsvéti locsolkodások, a nagy közös családi ebédek, baráti találkozók, az unokák vidám kacagása, amikor megtalálták az udvaron a nyuszifészket, tele csokoládéval. A legtöbb helyen betartották a szabályokat, abban bízva, hogy ezzel elősegítik azt, hogy jövőre más legyen a helyzet, és valódi ünnepünk lehessen.” 

„Az Atomerőmű KSC Szekszárd szinte végig vezetve, 68–55-re legyőzte a francia Carolo Basket együttesét, ezzel bronzérmet szerzett az Európa Kupában!” – közölte a kosaras lányok háza tájáról származó, menetrendszerűen érkező jó hírt a lap április 12-i száma. „A klubtörténet legszebben csillogó medálja ez a bronz”. Ugyancsak harmadik helyezést ért el a Lisszabonban zajló Európa-bajnokságon Pupp Réka, az Atomerőmű SE 24 éves dzsúdósa, erről az április 17-én megjelent lap számolt be. „Pupp Réka immáron a felnőttek között is letette névjegyét, újabb nagy lépést téve a tokiói olimpia felé.” 

„Érdekes kísérlet helyszíne a Duna Karaszi-foki öble” – tudatta az április 14-i lapszám. „Speciálisan a süllők igényének megfelelő műfészkeket helyeznek el a vízterület különböző részein. (..) A tavalyi próba sikeres volt: őszre nagyon sok 10–12 centis süllőivadék (és kis keszeg is) úszkált az öbölben.” 

Az április 21-i lap hírül adta, hogy Fortuna istenasszony a megyébe látogatott. „Negyvenezer jelentkező közül a Pakson lakó Baksai Árpád nyerte a Magyar Posta Zrt. nyereményautóját, egy Volkswagen ID 3 típusú elektromos gépkocsit.” A 47 éves rokkantnyugdíjas meghatottan jelentette ki: „– Sosem volt még elektromos autóm, nem is gondoltam arra, hogy valaha is lesz.” 

A járvány ereje ezen hónap végére már valamelyest csökkent, néhány korlátozáson oldani lehetett, ennek köszönhetően – az április 26-án megjelent lapunk tanúsága szerint – több városban is megteltek a teraszok. 

– Eufória – ezzel a szóval jellemezte Nagy László, a dunaföldvári Marcipán Cukrászda tulajdonosa azt az általános érzést, amit a nyitás váltott ki. – Teraszunkon nyolcvanan férhetnek el, a múlt szombati, szép időben, délutánra valamennyi hely foglalt volt, vasárnap is folyamatosan érkeztek a vendégek. 

Az általános megpróbáltatások azonban távolról sem értek véget. A megyében érettségire készülő kétezer-kétszázharminckét diák – lapunk április 29-én megjelent száma révén is – arról értesült, hogy „a termekben maximum tíz fő tartózkodhat, minimum másfél méter távolságban egymástól. A védőmaszk viselése a vizsgaszervezők és a felügyelő tanárok számára kötelező. A védőmaszk viselése a vizsgázók számára a vizsga előkészületei során kötelező, az írásbeli vizsga alatt ajánlott.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában