Hajdan

2021.12.06. 15:30

Helikopter hozta a Mikulást Decsre

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

Várják a decsi gyerekek a helikopteres Mikulást Fotó: Bakó Jenő

Fotó: Bakó Jenő

60 ÉVE hetven vagon zakuszkára kapott rendelést a Paksi Konzervgyár. „A zakuszkagyártásnál is alkalmazzák a nemrég bevezetett újítást, ami főként a termelékenység növelését segíti elő. Az üvegek paradicsomlével való feltöltését sörpisztollyal végzik.”

60 ÉVE a decsi Új Élet Tsz a Kis-Duna csatorna partját kacsatenyésztéssel hasznosította. „A csatornát egy kilométeres szakaszon elkerítik s ezen a részen 5000 pecsenye- és 500 tojó kacsát tenyésztenek.”

50 ÉVE új, 250 méter mélységű, percenként 660 liter vizet adó mélyfuratú kúttal gyarapodott Hőgyész. „A 150 méter mély régi kút már nem tudta egyedül kiszolgálni a községet. Az új kútnak köszönhetően Hőgyésznek hosszú távra oldódnak meg vízellátási gondjai.”

50 ÉVE befejezéséhez közeledett Szekszárdon a volt apátsági templom romjainak feltárási és konzerválási munkája. „Az évek folyamán a megyeháza udvara feltöltődött, így a megfelelő környezet kialakítása érdekében szükségessé vált mintegy 30–40 centiméternyi talajréteg eltávolítása. Az eredeti szinten alakítják majd ki a parkot, a belső közlekedési utakat.”

50 ÉVE „régi óhaja teljesült több ezer újvárosi lakosnak, amikor átadták Pakson az új, korszerű ABC-áruházat. A 15 dolgozót foglalkoztató, 360 négyzetméter alapterületű áruházat a községi tanács költségvetési üzeme építette, költsége 2 millió 300 ezer forint volt.”

35 ÉVE „Várdombon átadták a kibővített, korszerűsített általános iskolát, Tolnán és Kaposszekcsőn pedig az iskolai, a tömegsport és az élsport céljaira is alkalmas tornacsarnokot avattak.”

35 ÉVE „a Szekszárdi Húsipari Vállalat az általa előállított Gemenci sonkapástétomával elnyerte a Kiváló Áruk Fóruma oklevelét. Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság, a Magyar Szabvány­ügyi Hivatal és az Országos Piackutató Intézet egybehangzó véleménye alapján a Szekszárdi Húsipari Vállalat új terméke jogot nyert ezzel a Kiváló Áruk Fóruma minősítő jelének viselésére.”

35 ÉVE „a dombóvári Gőgös Ignác Gimnáziumban emléktáblát avattak az iskolában az egykor itt tanító Pável Ágoston nyelvész, néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából.”

25 ÉVE „harmincöt dolgozónak mondott fel a privatizáción átesett Fornád Rt. új tulajdonosa. A munkáltató egy fillér nélkül küldte el alkalmazottait, sem a ledolgozott, sem a szabadságukra eső bérüket nem fizette ki.”

25 ÉVE az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága látogatást tett a Szekszárdi Húsipari Rt.-nél. Mint elhangzott, „két alternatíva közül dönthettek, vagy felszámolják a céget, vagy privatizálják. Az igazgatóság ez utóbbi mellett döntött és ez ebből a szempontból sikeresnek mondható, hiszen a cég működik és munkát ad 1100 embernek.”

25 ÉVE „helikopteren érkezett a Mikulás Decsre. A kicsiknek a nagyszakállú apó szaloncukrot osztogatott, az ajándékcsomagokat pedig az óvodában kapták meg a gyerekek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában