JATE-ülés

2021.12.14. 20:00

Hétféle célra nyerhetnek támogatást a települések

Újabb félmilliárd forinttal támogatja az atomerőmű alapítványa a térség önkormányzatait.

Gazsó Rita

Dr. Kovács Antal kuratóriumi elnök tájékoztatta a települések képviselőit. (Fotó: Molnár Gyula)

A tavalyi évivel szinte pontosan megegyező, 480 millió forintnyi keretösszegből összesen hétféle pályázati cél nyílt meg újra a Paksi Atomerőmű környéki települések számára. A támogatásra 2022. január 28-ig adhatják be a pályázatot a településvezetők - hangzott el egyik legfontosabb napirendi pontként a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) kuratóriumi ülésén, kedd délután, Pakson.

Az ülést levezető kuratóriumi elnök, dr. Kovács Antal arról tájékoztatta az egybegyűlt településvezetőeket, hogy a miniszterelnökséghez benyújtott térségfejlesztési pályázatról a napokban írják alá a támogatási szerződést, majd ezt követően jelenik meg formailag is a kiírás. Arra biztatott mindenkit, hogy a meglévő pályázati terveket minél előbb nyújtsák be.

A pályázati térségben a tájékoztatás szerint lehetőség nyílik egyebek mellett gyalogos és kerékpáros közlekedés infrastruktúrájának fejlesztésére és felújítására, közvilágítás kialakítására és korszerűsítésére, szociális bérlakások, közösségi épületek létesítésére, modernizálására, valamint elektromos jármű vásárlására, ehhez szükséges töltőoszlop létesítésére. A kedvezményezett területen fekvő települések ezen kívül fejlesztési tervek, helyi beruházások komplex tervezési folyamatának támogatására is pályázhatnak.

Kováts Balázs, a testület szakértője a monitoring jelentéshez fűződően elmondta, az alapítvány tízéves fennállása óta mintegy 750 projektnél, összesen 9,2 milliárd forintos összeggel járult hozzá a térség településeinek fejlesztéséhez a Miniszterelnökség támogatásával. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedben településenként átlagosan 15 projektet sikerült megvalósítani – tette hozzá. A szakértő szerint a monitoring jelentés is azt mutatja, hogy a pályázati rendszer jogszerűen, gördülékenyen, célszerűen és hatékonyan működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában