Gasztromegye

2021.12.07. 07:00

Kalandos ízutazás, ezúttal Felsőnyéken

A Gasztromegye 26. epizódjában Felsőnyéket ismerhetik meg a nézők. Finom ételek és helyi látnivalók gazdagítják a Tolna Megyei Önkormányzat és a Civil Legátus Egyesület közös műsorát.

Munkatársunktól

Fotó: Ruip Gergő

Hier Eszter konyhájában indult az adás. A felsőnyéki családanya több recepttel is készült: a bedagasztott kenyértésztából cipót, illetve „virágot”, valamint császárzsemléket formázott, Vizin Balázs műsorvezetőt is bevonva a folyamatokba. Ez már így is bőséges kínálat lett volna, de ezt még megfejelték egy főétellel: egy harcsapaprikást is bevállaltak.

Mindezek tükrében bőven akadt teendőjük a konyhában, rögtön neki is láttak az ételek elkészítésének, közben arról kérdezte a műsorvezető Esztert, hogy miért éppen ezt a fogást választotta? A családanya azt mondta, hogy igyekszik mindig helyi – lehetőség szerint a háznál megtermelt – alapanyagokból sütni, főzni. Harcsát ugyan nem nevelnek, de azért sem kellett messzire menni, csupán a helyi horgásztóig, az onnét származó harcsát Debella László polgármester ajánlotta fel a főzéshez.

A kenyértészta bedagasztása, kelesztése után láttak neki a nap fő attrakciójának, a halpörköltnek. – Olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és a fokhagymát, egy kis fűszerpaprika kerül rá, ezután a paradicsom és a többi ízesítő anyag, végül pedig a hal – sorolta Eszter a harcsapaprikás elkészítésének lépéseit, némi mosollyal hozzátéve, hogy vegeta nem kerül az ételbe. Ennek a műsorvezető különösen örült, ugyanis hadilábon áll az ízesítővel, de mint kiderült, a házigazda anyuka is. Abban is egyetértettek, hogy nagyon szép feladat a helyi értékeket népszerűsíteni – ahogy azt egyébként a közkedvelt gasztronómiai műsor is teszi hétről hétre.

Ameddig készültek az ételek a tűzhelyen, valamint a kemencében, a nézők a Bella Szőlészet és Pincészet működésébe nyerhettek betekintést.

– A szüleim indították el a vállalkozást, ma már harminchárom hektáron gazdálkodunk – mondta Bella László. Kifejtette, eddig javarészt chardonnay-val foglalkoztak, viszont mára szélesebb spektrumot fednek le az általuk kínált borfajták. Szintén a helyi kistermelők sorát erősíti Kovács Zsuzsanna és párja, Attila, akik közel négy éve foglalkoznak méhészettel és családi gazdasággal. – Én már gyermekkoromban is kijártam édesapámmal, aki immáron 40 éve vándorméhész. Megtetszett az életforma, az, hogy egy-két hétre kitelepülünk az ország bármely pontjára – adott betekintést munkájukba Zsuzsanna.

Szemet gyönyörködtető kézműves alkotásokat is bemutatott a műsor. Ezek Nesterovich Irina szalaghímző tehetségét igazolták.

Szívesen időztek volna többet a stábtagok egy-egy helyen, és felsorolni is nehéz lenne, hogy a műsorban bemutatott szereplők mellett még mennyi helyi értékre, alkotóra, termelőre lehetnek büszkék a felsőnyékiek, de az adás­idő ez esetben is véges, és a konyhában is újabb fázisához érkezett az ételkészítés: megkelt a tészta, amely a cipózást, a formázást és a díszítést követően bekerült abba a kemencébe, amelyet Eszter férje készített. Igaz, nem erre az alkalomra, hanem a család korábbi kérésére – de azóta is kihasználtan működik, mert a gyerekek és ő maga is előszeretettel fogyasztja az ott megsütött kenyereket, zsemléket és minden finomságot, amit Eszter készít számukra.

 

Folyamatosan fejlődik Felsőnyék

– Polgármester úr! Én már évek óta figyelemmel kísérem a munkádat, azt látom, hogy nagy szereped van abban, hogy egyre szebb és rendezettebb Felsőnyék! – adott hangot véleményének Orbán Attila megyei közgyűlési alelnök, aki Debella Lászlóval beszélgetett azon horgásztónál sétálva, ahonnan az időközben elkészült harcsapaprikás fő alapanyaga is érkezett. – Örülök, hogy a településhatáron átívelve is látszik ez a tudatos építő, fejlesztő munka – adta válaszul a polgármester, hangsúlyozva: legfőbb céljuk a fiatalok helyben tartása. Olyan feltételek megteremtése, hogy a településen, vagy annak környékén vállalhassanak munkát, itt alapítsanak családot. Ezen elképzeléseik – folytatta – megvalósításában a jelenlegi kormányra is számíthatnak, hiszen például a Magyar Falu Program minden eddiginél erősebb támaszt nyújt a vidék számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában