Visszatekintés

2021.12.24. 11:29

Lóra pattant az államtitkár – ez történt 2021 májusában

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2021 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. A sorozat május hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Második helyezést ért el a magyar bajnokságban az Atomerőmű KSC Szekszárd. A minden elismerést megérdemlő eredményről a lap május 5-i száma adott hírt. Bár a végső meccsen a Sopron Basket 62–54 arányban győzött, csalódottságra semmi ok, „hiszen a KSC fennállása eddigi legeredményesebb szezonját zárta: a bajnoki ezüstérem mellett bronzérmet nyert a Magyar Kupában, és bronzérmet nyert az Európa Kupában”. 

„Az alsó tagozatosok után a felsősök és a középiskolások is visszaülhettek a padokba. Esetükben két hónap eltelte után váltja az online oktatást a jelenléti” – számolt be a kedvező változásról, azaz a járvány erejének újabb csökkenéséről a május 11-i lapszám. „Mint ismert, a középiskolások a tanév jelentős részében online tanultak, az általános iskolások pedig március közepétől tanultak otthon. Az alsósok néhány hete térhettek vissza az iskolába.” Ugyanezen lapszám tudatta, hogy „a kultúra jegyében eltelt fél évszázad emlékére díszfát ültettek hétfőn délelőtt Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központ munkatársai”. Tették ezt azért, mert „az intézmény 1970 áprilisában nyitotta meg kapuit”. 

Megemlékeztek az Ápolók Nemzetközi Napjáról Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórházban is. A május 15-i lapszám idézett dr. Vidáné dr. Szűcs Mária, a kórház orvos­igazgatója beszédéből. „Ezekben a nehéz hónapokban is az ápoló, a nővér volt az a biztos pont, akihez a beteg mindig fordulhatott. Aki biztosan elérhető volt, (...) mikor az orvos a műtőben operált, vagy vizsgált, nem volt közvetlen elérhető. Az ápolók voltak azok, akik a nap minden órájában, kényelmetlen védőruhában ott voltak a betegágy mellett.” 

Ugyan már tavaly októberben átadták a tamási DámPontot, de az ökoturisztikai látogatóközpont „a járványügyi helyzet miatt az elmúlt fél évben zárva tartott”. A lap május 22-i száma közölte, hogy az EU-s támogatásból, mintegy 220 millió forintból megépült létesítmény a nagyközönség számára megnyitotta kapuit. 

Lóháton zarándokolt Potápi Árpád János Tusnádfürdőről Csíksomlyóra – adta hírül ugyancsak a május 22-i lapszám. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő többek között a nagyvilágban szétszórt magyar közösségek és a Kárpát-medencei nemzetrészek imaszalagjait vitte magával az erdélyi kegyhelyre. 

Illusztris személyiség érkezett május 25-én a megyébe, számolt be Müller Cecília látogatásáról a másnapi lapszám. A tolnai gyökerekkel rendelkező országos tiszti főorvos Faddon méltatta az oltóbuszok működtetőinek és a katonáknak a segítségét. A jövőre nézve „a szakember azt reméli, hogy a nagy fokú védelem, ami ma már itthon rendelkezésre áll, bármilyen variáns ellen védeni fog bennünket. A vírus ugyanakkor elég változékony és feladja a járványügyi szakembereknek a leckét – tette hozzá.” 

A hónap utolsó, 31-én megjelent lapszáma tudósított a Szekszárdi Garay János Gimnázium jubileumi ballagásáról. A százegy diák a 125. tanév végén köszönt el iskolájától. „– Olyan diákcsapattól búcsúzunk, akik nagyon sok dicsőséget szereztek az intézménynek – hangsúlyozta ünnepi beszédében Heilmann Józsefné igazgató. – Hírnevet a mindennapos helytállással, aminek a kiváló tanulmányi és most már nyugodtan mondhatom, érettségi eredmények a bizonyítékai.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában