Gyász

2021.12.06. 20:00

Mecky az égben zenél

Halálával halhatatlan lett a rocklegenda. Kóbor János reggel óta az általa egykoron megénekelt helyszínen, az égben lebegők csarnokában zenél elhunyt társaival együtt.

Szeri Árpád

Az Omega együttes frontembere mindig kedves vendég volt Tolna megyében, örömmel jött ide a déli végekre, hiszen felmenői révén erős szálakkal kötődött Bátaszékhez. Az immár néhai Kóbor János itteni jó ismerőseit, barátait szólaltattuk meg néhány gondolat erejéig.

Nagy Ferenc nyugalmazott körjegyző, gyermekkori barát: – Tavaly találkoztunk utoljára, amikor Bátaszéken a Magyar Kupa meccsen elvégezte a kezdőrúgást. Együtt sétáltunk a pálya felé és például arról beszélgettünk, hogy a Budai út egykor nem aszfaltos, hanem macskaköves volt. János megemlítette, hogy máig a fülébe csengenek azok a csattanások, amiket annak idején a macskakőhöz csapódó stoplis cipők, azaz a pályához futó ifjú focisták okoztak.

Bognár Jenő, Bátaszék volt polgármestere: – Épp most tettem le a telefont, Kürtösi Krisztián atyával egyeztettem. Ugyanis mondatnék egy misét Kóbor Jánosért, aki annak idején jelentős segítséget nyújtott a templom rendbehozatalához. Nagyszülei bátaszékiek voltak, ő maga ugyan nem itt született, de a nyári szüneteket itt töltötte. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy 2013-ban én adhattam át neki a Pro Urbe Bátaszék elismerést.

Eszterbauer János, szekszárdi borász, közeli barát: – Tudtam, hogy rossz állapotban van, így a szomorú hír nem ért felkészületlenül, de mégis mellbe vágott. Jó barátomnak mondhattam őt, sűrűn találkoztunk. Idén is itt volt Szekszárdon, a Pálinkás Lászlónál tartott, hagyományos családi-baráti szüreten. Ekkor is felelevenítettük az együtt átélt, vidám történeteket. Mecky remek partner volt, mert értette a humort. Minden december 24-én egy délután időtartamára eljött hozzám, így tett tavaly is, vele tartott Debreczeni Ferenc, az Omega dobosa is. Kedvelték azt a halászlét, amit ilyenkor már idejekorán elkezdtem főzni. Ott álltunk a bogrács körül, kezünkben a pohárral és a borok kóstolgatása mellett órákig zajlott a történetmesélés, amit rendre megszakított a nevetés. Egyszer korábban egy ugyancsak nálunk tartott örömzenélés után Mecky – óriási meglepetésemre – azt kérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem kipróbálni magam a színpadon az Omegával? Így esett meg, hogy néhány szerzemény erejéig három koncerten is basszusgitáron kísérhettem az Omegát.

Bálint György újságíró, Omega rajongó: – Az elmúlt évtizedekben a pop-rock műfajban írt cikkeim nyolcvan százalékban az Omegáról szóltak. Részint azért, mert rajongója lettem a zenekarnak, részint pedig azért, mert személyesen is megismerhettem Kóbor Jánost, azaz Meckyt. Felmenői okán erős érzelmi kötődése volt Bátaszékhez és idővel Szekszárdon is egyre több barátra tett szert. A 2019-es szekszárdi szüreti látogatásakor, pilóták jelenlétében az is felvetődött, hogy a 2022-es Omega koncertsorozatban legyen egy őcsényi reptéri fellépés. Itt a nyolcadik ikszhez közelítő, makkegészséges, roppant energikus Kóbor János helikopterből, ejtőernyővel érkezne a színpadra. Nem zárkózott el az ötlettől.

Dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere: – Kóbor János kedvelte Bátaszéket, szeretett itt lenni. Tavaly a Gasztromegye Bátaszéken forgatott epizódjának is örömmel látott vendége volt. Személyes mozzanatként hadd tegyem hozzá, hogy ekkor meglátogatta édesapámat is, aki annak idején gyermekkori pajtása volt Jánosnak, mindketten ugyanazon csapatba tartoztak. A Pro Urbe Bátaszék címmel kitüntetett Kóbor Jánost, ezt a legendás művészt, ezt a kiváló embert, amennyiben ez lehetséges, szeretnénk temetésekor Bátaszék nevében is méltatni és elkísérni őt utolsó útjára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában