Helyi közélet

2021.12.23. 09:30

Megalakult a Szekszárdi sétapálca civil kör

Sz. L.

Gyurkovics János (jobbról), Baka György és Baltavári István (Fotó: Mártonfai Dénes)

Tízmilliókat fordít Szekszárd az illegális szeméthegyek megszüntetésére, folyamatosan dolgoznak az utcai szemétkelyhek ürítésén, de néha úgy tűnik, ez egy szélmalomharc, kezdte köszöntőjét Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere a városháza dísztermében azon a találkozón, amelyen több szervezet összefogott a megyeszékhely tisztábbá tételéért.

Az ötletgazda Baltavári István, a Szekszárdi Hulladékkommandó koordinátora, aki korábban a szeméthalmok feltérképezésével is már sokat segített, hogy tisztább legyen a város, most megalakította a Szekszárdi sétapálca civil kört. Azt találta ki, hogy a városlakók, ha sétálnak, egy hegyes végű bottal szúrják fel a mások által hanyagul eldobott papírzsebkendőt és más szemetet, majd tegyék azt a magukkal vitt szemeteszsákba, vagy az út menti hulladékkehelybe, kukába.

Nem csak az ötletet hozta magával, hanem az elkészített bő félszáz zöld színű, nemzetiszín szalaggal ékesített, hegyben végződő botot, s kapott is belőle egyet-egyet minden résztvevő. Az ügyet patronáló Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány szervezte tanácskozáson csatlakozott a kezdeményezéshez a Babits nyugdíjasklub és a Platán nyugdíjasklub, az Alsóvárosi Római Katolikus Kör, a Fősővárosi Kör, a Szent György Lovagrend is.

Baltavári István ötletgazda és a szemét felszúrására alkalmas zöld botok (Fotó: M. D.)

A Zöldtárs elnöke, Baka György elmondta, vállalják, hogy a kezdeményezést népszerűsítik. Baltavári István pedig hozzátette, amellett, hogy mindenkinek javasolja, készítsen hasonló szemétszedő boltot, ígérte, saját kis üzemében ő is csinál még több százat. Mert ha sokan sétálnak így, takarítva, szebb lesz a város, és ezt látva a notórius szemetelők sem szórják szét a hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában