Szekszárd

2021.12.03. 14:00

Szép eredményekről esett szó a megyei közgyűlésen

Munkaterve szerinti utolsó idei ülését tartotta december 3-án a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A megye képviselői pénteken döntöttek több fontos napirendi pontról, miután meghallgatták Süli János miniszter tájékoztatását a Paks II. beruházás aktuális ügyeiről.

Tóth Róbert

Fotó: Makovics Kornél

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős miniszter tájékoztató előadásában aláhúzta: fenntartható, olcsó és időjárástól független energiatermelés valósul meg a paksi beruházás révén. E célok elérése érdekében folyamatosan zajlik a munka, és terveik szerint 2029-30-ban helyezhetik üzembe az új blokkokat. A határidőknél még fontosabb, hogy olyan atomerőmű épüljön, ami még hatvan évig biztonságosan és hatékonyan termel olcsó áramot mind a lakosok, mind az ipar számára.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság munkájáról adott számot Dr. Say István elnök. Beszámolójából kiderült, hogy országos viszonylatban Tolna megyében gyűjtötték össze a legtöbb – 461 – megyei értéket. A megye 109 településének 64 százaléka folytat értéktári tevékenységet, melynek köszönhetően duplaannyi kincset sikerült lajstromba venni, mint a második helyen szereplő Pest megye.

Arról is szó esett, hogy az értékgyűjtést a legnagyobb arányban a Paksi és a Szekszárdi járásban vállalták a települések. A megyeszékhely után Bátaszéken és Bonyhádon a legaktívabbak, már ami a kincsek számát illeti. Az elnök megköszönte mind a Közgyűlés, mind pedig a Hivatal támogatását, melyek nélkül nem születhettek volna meg ezek a páratlan eredmények.

Ide tartozik például a Tolna megyei értékeket kötetekbe foglaló Kincses Tolna megye című könyv, amelynek most készült el a hatodik és hetedik része. A helyi értéktárak intenzitását látva nem kizárt, hogy hamarosan egy nyolcadik kötet is megjelenhet – jelentette ki Dr. Say István. Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke köszönetét fejezte ki a testület nevében az értéktár bizottság és vezetője munkájáért.

A Közgyűlés elfogadta a „Szárazföldön és vízen a Sió mentén IV. ütem” című projekt közbeszerzései során alkalmazandó Egyedi Közbeszerzési Szabályzatot. Ugyanígy támogatták azt a napirendi pontot, amelyben a megyei önkormányzat – jogszabályban foglalt – kötelező feladatának eleget téve megállapodást köt a Pannon Oktatási Centrummal a falu- és tanyagondnoki képzés magvalósítása céljából.

A grémium meghatározta jövő évi munkatervét, valamint a 2022. esztendőre vonatkozó nemzetközi tevékenységét is. Utóbbi dokumentum sorra veszi a megye partnerkapcsolatait, és értékeli az idei évet. A nyári időszak, valamint az ősz nagyobbik hányada kedvezett a partnerségi programok életre hívását illetően, s így Tolna megye legaktívabb testvérmegyei együttműködése, a hargitai kapcsolat fejlesztése került előtérbe. A kilátásokat illetően viszont a koronavírus-helyzet okozta bizonytalanság is felmerült, mint a nemzetközi kapcsolatokat akadályozó tényező.

Borítóképünkön: A megyei közgyűlés képviselői meghallgatták Süli János miniszter tájékoztatóját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában