Elismerés

2022.01.09. 16:42

Alexandra Manea a Kultúra Lovagja címet veheti át

Alexandra Manea a Kultúra Lovagja lesz. Szerteágazó a tevékenysége, hiszen a Tolnai Tájak Íjász Egyesület elnöke és alapítója, a Szekszárd - Bezons Baráti Társaság Egyesület, a Bárka Művészeti Szalon Egyesület és a Magyar Hollywood Tanács Egyesület tagja, a Taplós Nomádia – Gemenc rejtett kincse: országos és külföldi fotókiállítás-sorozat megálmodója.

Farkas Eszter

Alexandra Maneát sokan fotósként is ismerik, de tevékenysége igen sokrétű.

Fotó: Beküldött fotó

Január 22-én tartják a XXVI. Magyar Kultúra Napja Gálát Budapesten a Stefánia Palotában, ahol Alexandra Manea átveszi a Kultúra Lovagja címet. 

– Amikor először megtudtam, hogy Vörös Ákos, a lovagrend alapító tagja jelölt engem erre a megtisztelő címre, nagyon meglepődtem – mondta Alexandra Manea. – Telefonon értesültem a jelölésről, de azt gondoltam, hogy valaki tréfálkozik velem. Az első sokk után be kell vallanom, hogy nagyon jól esett, hogy ennyi jelölt közül a néhány díjazott közé is méltónak találnak. Erre semmiképp nem számítottam. Úgy gondolom, önmagában ez a jelölés is egy óriási dolog, de látni, hogy vannak más emberek is és szervezetek, akik ugyanígy gondolkodnak és tesznek nemes célokért, értéket teremtenek és értékelik az önzetlen munkát, óriási motivációt ad. Ez volt karácsonykor az egyik legszebb ajándékom. 

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére hívta életre. Alexandra Manea szerint az íjász sportágban elért eredményeivel, tízéves szakmai munkájával hívta fel magára a figyelmet, elsősorban ezért díjazzák. 

– Sokáig csak álom volt számomra az íjászat, mivel igen beteges gyermek voltam. Talán ennek köszönhetem, hogy ennyire szívügyemmé vált ez a sportág – idézte röviden a múltat a jelölt. 

– Miután kiváltam az Alisca Nyilai Íjász Egyesületből, sokan követtek, és így alakult meg a Tolnai Tájak Íjász Egyesület. A csapatommal nem csak a helyi íjászéletet ráztuk fel, mivel különböző, nívós versenyeket szerveztünk ide Szekszárdra. Vörös Ákossal, aki szintén művészlélek és az alapítvány alapító tagja, idén augusztusban az Íjász Világ- és Európa-bajnokságon találkoztunk először, aminek a szervezésében részt vettem, illetve nagy szerepem volt abban, hogy a versenyt itt, Szekszárdon rendezzék.

 A versenyt eredetileg Egerben tartották volna, azonban közbenjárásomra átkerült Szekszárdra. 2019-ig a Tolnai Tájak Íjász Egyesület elnöke voltam, valamint alapítója. Ezen belül a diákolimpiák, a Grand Prix és országos bajnokságok Szekszárdon való megrendezése érdekében lobbiztam sikeresen, majd a versenyek rendezésében is részt vettem – részletezte. 

Alexandra Manea öt évig a Magyar Nemzeti Íjász Válogatott tagja volt, amely számos országos és nemzetközi dobogós hellyel büszkélkedhet. Ebben az időszakban a Dél-dunántúli Íjász Régió szakmai vezetője, a regionális versenyrendszer és versenysorozat kezdeményezője volt. Sporttörténelmet írt azzal, hogy sikeresen lobbizott azért, hogy a 2020. évi 3D Íjász Világbajnokság és 2021. évi 3D Íjász Európa Bajnokság Szekszárdra kerüljön, de a Magyar Íjász Szövetség versenyrendező bizottságának tagjaként is tevékenykedett. 

De nem csupán sportban elért eredményei kiemelendők. A Dél-Dunántúli Komplex és Innovációs Turisztikai Egyesület elnökeként a szekszárdi és regionális értéket teremtő embereket, vállalkozásokat próbálja lehetőséghez juttatni. A ”Helyi értékek - Egy értéken” rendezvény megálmodója és szervezőjeként folyamatosan azon dolgozik, hogy Szekszárdot is felhelyezze a turisztikai térképre. 

Az egész régió 2019-ben a hazai turisztikai forgalom csupán négy százalékát tette ki, amiből Szekszárd csupán ennek az egy ötödét tudhatta magáénak. Ezen mindenképp szeretne változtatni. 

Kulturális tevékenysége sem elhanyagolható. A Taplós Nomádia – Gemenc rejtett kincse országos és külföldi fotókiállítás-sorozat megálmodója és létrehozója, mely a helyi természeti értéket így máshová is elvitte, hogy megcsodálják. Fotóiból, festményeiből, illetve pasztellképeiből Tolna, Bonyhád és Szekszárd különböző helyszínein, továbbá Mátészalkán, Nagyecseden, Tarcalon és Dunakeszin mutatkozott be. 

Emellett a Szekszárd–Bezons Baráti Társaság Egyesület, a Bárka Művészeti Szalon Egyesület, valamint a Magyar Hollywood Tanács Egyesület tagja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában