Portré

2022.01.04. 11:30

Köz Szolgálatáért díjat kapott a tolnai Brunn Györgyné

Csupa jót mondtak korábbi főnökei a tolnai Brunn Györgynéről, a Szekszárdi Tankerületi Központ napokban nyugdíjba vonult szakmai vezetőjéről, aki nemrég a Köz Szolgálatáért díjat vehette át Budapesten.

Steinbach Zsolt

– Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla, akár mint pedagógusról, akár mint önkormányzati oktatási referensről, akár mint emberről – mondta Hága Lászlóné, korábbi tolnai iskolaigazgató. 

Gerzsei Péter, a szekszárdi tankerület igazgatója, szakmai helyettesének igényességét, felkészültségét, lelkiismeretességét, kiváló kapcsolatteremtő képességét, barátságos természetét emelte ki. 


A Magyar Kormánytisztviselői Kar szintén elismerésre méltónak találta Brunn Györgyné szakmai teljesítményét, mivel nemrég a Köz Szolgálatáért elismerésben részesítették, egyedüli Tolna megyeiként. A díját­adó Budapesten volt, ahol Kövér László, az országgyűlés elnöke is gratulált neki. 


– Általános iskolai tanárként kezdte, volt önkormányzati oktatási referens és állami tankerületi vezető is. Melyik munkáját szerette a legjobban? – kérdeztük a kitüntetettől. 


– Szerencsés vagyok, mert minden munkahelyemet szerettem. A vezetőimet szakmailag és emberileg is nagyra becsültem, a munkahelyi közösségek szintén nagyon jók voltak. Úgyhogy amikor váltottam, soha nem azért tettem, mert nem éreztem jól magam a munkahelyemen. Inkább ki szerettem volna próbálni magamat új feladatokban. A Szekszárdi Tankerületi Központról is nagyon szép emlékeim vannak. Szuperek voltak a kollégáim és a főnököm, Gerzsei Péter is, aki egy szívvel-lélekkel dolgozó, az iskolák érdekében mindent megtevő vezető. Innen sem azért jöttem el, mert nem éreztem magam jól. Hanem mert negyvenévnyi munka után egy kicsit már elfáradtam, és úgy gondoltam: bár már túl vagyok a csúcson, most még úgy tudok elköszönni, hogy nem azt várja mindenki, na, mikor lép már le ez az öreg tyúk. 


– A különböző munkahelyein más-más nézőpontból ismerhette meg az oktatási rendszert. Most miként látja a magyar oktatás helyzetét? 


– A KLIK létrehozásával 2013-tól egy teljesen új szisztéma jött létre, ami a kezdetekben sok problémával járt, különösen az olyan kicsi, kevés iskolával rendelkező és anyagi gondokkal küzdő járási tankerületeknél, mint a tolnai volt. Ezért is volt jó döntés, hogy 2017-től nagyobb központokba vonták össze a járási tankerületeket. A mostani rendszer szakszerű, jogszerű, hatékony és átlátható, ami mindenképpen jó dolog. 

Brunn Györgyné Fotó: Pámerné Bükky Klára

Az oktatási rendszerünkben az infrastruktúra, az intézmények működtetése nagyjából rendben van. Ami a gond, hogy egyre kevesebb a szakképzett pedagógus. Az utánpótlást a pálya vonzóbbá tételével lehet biztosítani. Ezt pedig elsősorban a pedagógusok bérrendezésével lehetne elérni. 


– Sokan nehezen hinnék el önről, hogy már nyugdíjaskorú, pláne, hogy „öreg tyúk”. Hiszen fiatalos, energikus, csinos hölgy. Mit kezd az energiáival nyugdíjasan? 


– Egyelőre tanulom, hogy milyen itthon lenni, milyen az, hogy nem kell korán kelni, nem kell mindig rohanni. De úgy tűnik, ezt meg lehet szokni. Úgy érzem, már eleget dolgoztam, az élet pedig nem csak a munkáról szól. Nyugdíjasként többet tudok törődni a családommal, és magamra is több időt tudok fordítani, olvasni, biciklizni, utazni. Ha pedig később esetleg megtalál valami értelmes és érdekes feladat, akkor lehet, hogy nem fogok nemet mondani. De egyelőre élvezem ezt az új helyzetet.

Biológiát és testnevelést tanított húsz éven keresztül Tolnán 

Brunn Györgyné Gréczi Zsuzsanna 1959-ben született Bonyhádon. 1982-től húsz évig a tolnai II. számú, majd Wosinsky-általános iskolában tanított, biológiát és testnevelést. 


2002-től a tolnai önkormányzat oktatási, kulturális- és sport, 2007-től polgármesteri referenseként is tevékenykedett. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) létrejöttekor, 2012-ben a Tolnai Járási Tankerületi igazgatójává nevezték ki. 2017-től pedig a Szekszárdi Tankerületi Központ szakmai igazgató-helyettese lett. 


Házas, férje nyugdíjas gimnáziumi némettanár. Három gyerekük és egy unokájuk van, nemsokára megszületik a második. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában