Klubdélután

2022.01.06. 19:10

Megemlékeztek a Braille-írás alkotójáról

TN

Jókedvben nem volt hiány. (Fotó: Makovics Kornél)

A látássérültek megyei egyesülete minden hónap első csütörtökén klubdélutánt tart. Az idei esztendő első programja tegnap délután volt az egyesület székhelyén, a Hunyadi utca 4. alatti épületben.

A találkozó első felében a vakok pontírásának megalkotójára, Louis Braille-re emlékeztek. A speciális írás megalkotója a párizsi Vakok Intézetében dolgozott, mint pedagógus. Az egész világon elterjedt rendszer kidomborított pontokból álló jeleket használ, melyeket az ujjbegyekkel tapogatnak le. A rendszert, amelyet mindössze 12 éves korában fejlesztett ki Braille, szinte minden nyelvre továbbfejlesztették.

Az előadás során érdekességként pontírású és síkírású könyvekből olvastak fel az előadók, bemutatták az érdeklődőknek a Braille-írást, és a hamarosan induló pontírást és olvasást elsajátító tanfolyamra is jelentkezhettek látók és látássérültek egyaránt. A program második felében pótszilveszterrel üdvözölték az esztendőt a résztvevők. A zenés műsorban Gáti László zenész, énekes szolgáltatta a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában