Emlékév

2022.01.14. 14:00

Tamási Áron hitet tett magyarsága mellett

Tamási Áron-emlékévet indít a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. A 125 éve született székely-magyar író életműve köré szerveződő események január 22-én Marosvásárhelyen, a magyar kultúra napja alkalmából indulnak.

Vizin Balázs

Csibi Krisztina (balról), Potápi Árpád János és A. Szabó Magda az emlékévet bejelentő sajtótájékoztatón (Beküldött kép)

Csibi Krisztina (balról), Potápi Árpád János és A. Szabó Magda az emlékévet bejelentő sajtótájékoztatón (Beküldött kép)

– Tamási Áron neve hívószó az összmagyarság számára. Az emlékévvel szeretnénk újra bemutatni az írót, életművét, műveit közelebb hozni a fiatalokhoz – mondta Potápi Árpád János a témában tartott budapesti sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője hozzátette, Tamási Áron munkássága a magyar kultúra elidegeníthetetlen része, szervesen hozzátartozik a magyar identitáshoz. – Tamási Áron egész életében hitet tett magyarsága mellett – hangsúlyozta, majd megjegyezte, hogy az emlék­év programjai összefogják a magyar közösségeket az egész világon. 

Az emlékév fővédnöke Kövér László, az Ország­gyűlés elnöke. A rendezvények lebonyolítója a Magyarság Háza. Az intézmény igazgatója, Csibi Krisztina a sajtótájékoztatón kiemelte: a Magyarság Háza rendszeres résztvevője a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett emlékéveknek. Kitért arra, hogy 2018-ban, a Mátyás király-emlékévben világszerte mintegy háromszáz rendezvényre került sor. 

A Tamási Áron-emlékév főbb programjairól A. Szabó Magda projektvezető beszélt. Mint elmondta, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt lesznek események, köztük színházi előadások, kiállítások, irodalmi estek, próza- és esszéíró verseny, novella- és illusztrációs pályázat. 

– Tamási Áron Erdélyben, Farkaslakán született 1897. szeptember 20-án, ott is helyezték örök nyugalomra 1966-ban. Közte bejárta Amerikát, élt Erdélyben, majd 1944-től Budapesten. Az emlékévvel szeretnénk bebizonyítani és mindenki számára érzékelhetővé tenni, hogy Tamási Áron a ma embere számára is fontos, lényegi dolgokat tudott megfogalmazni életünkről, hitről, szabadságról, lélekről – hangsúlyozta A. Szabó Magda. 

Az emlékév január 22-én, a magyar kultúra napján indul a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A helyszín jelképes, hiszen a kommunista diktatúra idején mellőzött Tamási Áron 1956 októberében tért vissza íróként Erdélybe, és itt olvasta fel előző éjszaka írt novelláját. Idén ezen a napon a marosvásárhelyi Spectrum Színház mutatja be Tündöklő Jeromos című darabját. A mű a Nemzeti Színház előadásában idén Kárpát-medencei turnén is szerepel.

Az emlékév alkalmából díszkiadásban jelenik meg Tamási Áron leghíresebb műve, az Ábel-trilógia egy erdélyi grafikus illusztrációival. Születnek tanulmánykötetek, és folyóirat-emlékszámmal is tisztelegnek az író előtt. Szeptember 20-án, Tamási Áron születésnapján Farkaslakán rendeznek emlékünnepséget – olvasható az MTI tudósításában.

Ezek is érdekelhetik