Így segíthetünk

2022.02.27. 20:23

Gyűjtést szervez, szállást nyújt a háború elől menekülőknek a református egyházközség

Az egész ország megmozdult, hogy segítsen az Ukrajnából menekülőknek. A református egyház az elsők között mozdult, ezért kerestük meg dr. Kaszó Gyula Szekszárdon szolgáló református lelkészt.

Szepesi László

Fotó: Origo.hu

Elmondta, a Magyarországi Református Egyháznak élénk kapcsolata van Kárpátaljával, mivel ott is van egy egyháztest, a Kárpátaljai Református Egyházkerület. Ez a kapcsolat működött korábban is, és most, hogy ott háború van, ez még hangsúlyosabb lett. 

Szekszárd távol van az ukrán határtól, nehezebb lenne, tovább tartana élelmiszert, ruhát, mást odavinni, így – mert ez a gyorsabb – pénzzel segítenek. Van egy persely, amelybe mindig az aktuális cél érdekében gyűjtik az adományt, most a cél, a háború sújtotta emberek megsegítése. Ebbe a perselybe azok forintjai kerültek, kerülnek, akik nem járatosak a pénz utalásában, mások internetes bankolással küldik a segítséget, közvetlenül a református szeretetszolgálatnak, mint segélyező szervezetnek, ahova kerül az itt gyűjtött összeg is. 

Vasárnap tartottak Szekszárdon egy presbiteri megbeszélést, s az egyházközség úgy döntött, segít ingatlanjaival is. Van egy ifjúsági házuk a templom mellett, egy gyülekezeti házuk, ahol ki van alakítva egy lakás, van még hely a parókián is, így, ha szükség lesz, négy-öt menekült családnak is tudnak fedelet biztosítani. 

Dr. Kaszó Gyula személyében is kötődik a háborútól szenvedő Ukrajnához, a Huszthoz közeli Técsőn született. Rokonai, mint mondta, maradnak. Mert – folytatta – az ottaniak szeretik szülőföldjüket, s ha nem kényszerítik arra őket, azt nem hagyják el. Az ilosfai járásban, a Beszkidek alján lévő kis zsákfaluban élők, ameddig lehet, maradnak. Mondják, már kibírtak háborút, átmentek rajtuk frontok, most sem mozdulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában