Hálózat

2022.02.14. 20:00

Internet és mobiltelefon nélkül ma már az élet elképzelhetetlen lenne

Az elmúlt két évtizedben elképesztő mennyiségben nőtt az internet-előfizetők száma, a mobiltelefonok és az interneten keresztül bonyolított vásárlások száma. Ma már alig akad olyan család hazánkban, ahol ne lenne legalább egy mobiltelefonja valakinek. A vezetékes telefonok száma viszont megyénkben is csökkent.

Mauthner Ilona

A járvány idején felértékelődött a mobil- és az internet használata. (Képünk illusztráció, fotó: Mártonfai Dénes)

Hazánk nemzetközi szinten is kiváló mobil- és vezetékes hálózattal rendelkezik, és a szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy ki tudják elégíteni a jelentősen növekvő igényeket. Igényből bőven van, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évről évre elképesztő módon szaporodott az internet előfizetők száma. 

Míg 2003-ban még csak vezetékes vonalon használták az előfizetők az internetet - akkor több mint 600 ezer volt a számuk - addig 2006-tól már mobilinterneten is hozzáférhető volt a világháló. Összesen 1,3 millió volt az előfizető, ebből közel kétszázezer a mobilinternet. Aztán 2010-től megugrott a vezetékes internet és a mobil is, ez előbbinek közel 2 millió, a mobilra 1,3 millió volt az előfizető, majd 2020-ban ez a szám még tovább nőtt, 3,1 millió vezetékes és 7,1 millió mobilinternetezőt tartottak nyilván. 

Az internetezési szokásokat is vizsgálták. A nők inkább a közösségi hálók böngészésére, míg a férfiak inkább a hírek olvasására használják az internetet. Nincsenek lényeges különbségek az interneten keresztül történő telefonálások (nők 38, férfiak 40 százaléka), az internetes banki szolgáltatások használata (nők 58, férfiak 60 százaléka) tekintetében. Az e-mailek küldése és fogadása terén nincs különbség a nők és férfiak szokásai között (86 százalék mindkét nem esetében). A nők nagyobb része ruhát, a férfiak nagyobb része elektromos berendezéseket vásárol az interneten. 

Kisebb volt az eltérés a filmek (az online vásárló nők 20, a férfiak 26 százaléka), a háztartási cikkek (43 és 45 százaléka) interneten keresztül történő vásárlása és az online utazás- és szállásfoglalás (51 és 52 százaléka) esetében, és nem mutatkozott különbség a belépőjegyek online vásárlása terén (mindkét nemnél 38 százalék). Hazánkban nagyon magas a Facebook-használat aránya is, az internetezők 75 százaléka rendszeresen él vele, és az idősebb korosztályokban sem csökkent jelentősen a Facebook használata.

A mobiltelefonos előfizetők száma

Év

Előfizetések száma
2002    6 millió 800 ezer
2008   12 millió 200 ezer
2015   11 millió 700 ezer
2020   12 millió 700 ezer

Forrás: KSH

Vezetékesről mobilra váltottunk

Tolna megyében a bekapcsolt vezetékes fővonalak számát vizsgálva megállapítható, inkább csökkent, mint nőtt a számuk az évek során. Ennek nyilván az az oka, hogy a legtöbben nem kívánnak fenntartani a mobiltelefonjuk mellett egy fővonalat is. Míg 2015-ben 63 ezer, 2020-ban 59 ezer volt a bekapcsolt vezetékes telefonok száma. Ebből 49 ezer egyéni előfizető volt 2020-ban.

A nyilvános telefonfülkék száma is csökkent, 2015-ben Tolna megyében 197 volt, 2020-ban csak 151 maradt. Az elmúlt két évben – a koronavírus-járvány alatt – felértékelődött az internethálózat a home office idején. Nőtt a videokonferenciák száma, illetve a család, barátok közötti kapcsolattartásra használt alkalmazások, mint a viber vagy a skype igénybevétele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában