Életkörülmények

2022.02.04. 07:00

Javult a háztartások jövedelmi helyzete – íme a statisztika!

Tavaly a 16 évesnél idősebb magyar lakosság életkörülményeinek szubjektív megítélése számos területen javult a korábbi esztendőkhöz képest, áll a statisztikai hivatal felmérésében. Az emberek általános életelégedettségének mutatója 6,3-ról 6,8-ra nőtt. A lakosság közterületen érzett biztonságérzete is nőtt, de az embertársainkba vetett bizalom átlagértéke a korábbi évekhez hasonló.

Mauthner Ilona

Folytatódott a háztartások jövedelmi helyzetének javulása a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint. Fotó: Mártonfai Dénes.

Folytatódott a háztartások jövedelmi helyzetének javulása a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint. Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2020-ban 2 millió 6 ezer forint volt, 10,5 százalékkal magasabb, mint az előző évben. Az egy főre jutó éves rendelkezésre álló nettó jövedelem pedig 1 millió 611 ezer forintot tett ki, országosan. 

A Dél-Dunántúli régióban, így Tolna megyében is ennél szerényebbek voltak az átlagok. Míg 2010-ben 850 ezer forint volt a nettó, éves átlagkereset, addig 2020-ban 1,5 millió forint. Érdekes, hogy az embertársainkba vetett bizalom átlagértéke a korábbi évekhez hasonló. 

Jelentős a növekedés, de az országos átlagtól – százezer forinttal – így is elmaradt. 

A háztartások jövedelmének három fő összetevője a munkavégzésből származó, a társadalmi és az egyéb jövedelem. A társadalmi jövedelmek összetételét tekintve a legnagyobb részarányt (81,3 százalékot) az öregségi ellátások adták, egy főre vetített éves átlagos összegük 387 ezer forint volt, 5,7 százalékkal magasabb, mint 2018-ban. A családdal, gyermekekkel kapcsolatos ellátások egy főre vetített éves összege 7,7 százalékos növekedés mellett 68 ezer forint volt.

Továbbra is az egyedül élő személyek jövedelme volt a legmagasabb, éves szinten egy főre vetítve átlagosan bruttó 2 millió 293 ezer forint, 14,3 százalékkal meghaladta az országos átlagot. A gyermekes háztartások egy főre jutó éves bruttó jövedelme – 13,4 százalékos növekedés mellett – 1 millió 739 ezer forint. A gyermektelen háztartások egy főre vetített éves átlagos bruttó jövedelme 2 millió 255 ezer forintot tett ki. Tavaly a legalacsonyabb egy főre jutó jövedelemmel az egyszülős háztartások rendelkeztek. 

Ingyenes tankönyv, ingyenes étkezésA pénzbeni szociális ellátásokon kívül a gyermekekhez kapcsolódó nem pénzbeni juttatások is csökkentik a gyermekes háztartások terheit. Az ingyenes tankönyv, az ingyenes vagy kedvezményes gyermek­étkeztetés, valamint a gyermekvédelmi kedvezmény a gyermekes háztartások jövedelmét háztartásonként átlagosan éves szinten 54 ezer forinttal növeli meg, ezen belül a három és annál több gyermekes háztartások nettó jövedelmét átlagosan 139 ezer, a kétgyermekesekét egy háztartásra vetítve 22 ezer forinttal. Legnagyobb mértékben az egyszülős háztartások jövedelme emelkedik ezen juttatások hatására, átlagosan egy háztartásra vetítve évi 188 ezer forinttal. 

Tavaly a háztartásban fogyasztott élelmiszerekre éves szinten 296,7 ezer, alkoholmentes italokra 28,5 ezer forintot költött a lakosság fejenként, folyó áron 8,1, illetve 9,9 százalékkal többet, mint az előző évben. Az élelmiszereken belül a legnagyobb arányt, 30,5 százalékot (90,5 ezer forintot) a hús és húskészítmények képviselték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában