Adományboltok

2022.02.21. 14:00

Kétféleképpen is segíthetjük a rászorulókat Tolnában

A régi szólásmondás sokak szerint elcsépelt, ám igazán szívet melengető a jó tett utóhatása. Ráadásul tudományosan is bizonyított tény, hogy ha jót cselekszünk, jobban érezzük magunkat.

Schilli-Bárány Margit

Keszthelyi Krisztina rendezi a szekszárdi adománybolt termékeit (Fotó: Mártonfai Dénes)

Immár megyénkben is találhatunk adományboltokat, ahol vásárlással és adományozással is segíthetünk. Az Egy cipőben járunk Adománybolt 2020. július 24-én nyitotta meg kapuit a Hátrányos helyzetűekért Alapítvány gondozásában Szekszárdon.

– A cél az volt, hogy a helyben keletkezett felesleges tárgyak, textil- és ruhaneműk értékesítésével segítsük a hátrányos helyzetű embereket, valamint munkát biztosítsunk számukra – mondta Keszthelyi Krisztina, az alapítvány alelnöke. A bolt megnyitását támogatásból és pályázati forrásból tudták finanszírozni. Sajnos jelenleg még nem elég a bevétel a kiadások fedezésére, ám az eddigi mínuszos számok már csökkennek.

– Használtcikk-kereskedésként ugyanazok a szabályok és előírások vonatkoznak ránk, mint bármelyik turkálóra vagy műszaki outletre. A nyitás óta sikerült egy nagyobb, tágasabb helyiségbe költöztetni a boltot. A vasút­állomás épületében várjuk vásárlóinkat, itt van elég hely az árukészlet átlátható kihelyezésére – tette hozzá Keszthelyi Krisztina. 

Adományt bárki vihet nyitvatartási időben, ezeket önkéntesek nézik át, rendszerezik és árcímkézik. Csak egy alkalmazottat tudnak fizetni részmunkaidőben, ezért az önkéntesek munkája elengedhetetlen. A textilfélék mellett vannak könyvek, lábbelik, plüssök, gyermekjátékok, babaholmik és konyhai eszközök is. Elsősorban az alacsonyabb jövedelemből élők vásárolnak itt, de vannak visszatérő vevők is, akik az adománybolt szellemisége miatt ebben a formában adakoznak.

A megyében egy másik típusú adományboltot is találunk, mégpedig online formában a legnépszerűbb közösségi oldalon. A Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete ugyanis így üzemelteti adományboltját. 

– Nonprofit szervezetként gazdasági tevékenységet nem folytatunk, ám sok adomány érkezik hozzánk, melyek egy részét nem tudjuk célzottan kiosztani az arra rászorulóknak. Klasszikus bolt üzemeltetése erőforrások hiányában nem jöhetett szóba, ezért folyamatosan kerestünk más megoldást az itt maradt tárgyak értékesítésére. A közösségi oldalunkon végül sikerült felületet biztosítani a virtuális vásárlásra. Az ebből befolyt összeget közhasznú célokra fordítjuk – mondta Németh-Kovács Emese, az adománybolt koordinátora.

 A vásárló utalással tud fizetni a termékért, ám ha ez nem megoldható, akkor csekket kap a pontos összegről, melynek befizetése után személyesen átveheti az árut Szekszárdon, a Hunyadi u. 4. sz. alatt. Postázást is lehet kérni, melynek költsége a vevőt terheli. Hivatalosan 2021 őszén nyílt meg az adománybolt, amely a megváltozott munkaképességű munkatársaknak ad napi tennivalót. Látás- vagy hallássérülteket, illetve más fogyatékossággal élőket foglalkoztatnak, erre pályázati úton kaptak állami támogatást. 

Utalvánnyal is lehet támogatni 

Az Egy cipőben járunk Adományboltban utalványok vásárlásával is támogatható az alapítvány. Ezeket a Szekszárdi Humán Szolgáltató Központ munkatársai az arra rászorulóknak adják, ők pedig a boltban vásárolhatják le a kuponok értékét. Így akár névtelenül is segíthetjük a rászorulókat az általunk meghatározott összeggel. A szervezetek vezetői bíznak abban, hogy társadalmi felelősségvállalás keretein belül cégek, intézmények és magánszemélyek is csatlakoznak majd a kezdeményezésükhöz. Fontos kiemelni, hogy minden adományboltban vásárló segíti az üzemeltető egyesület, vagy alapítvány munkáját.

Hasonló bolt működik még Bonyhádon, melyet egy német segélyszervezet tart fenn. Az ott befolyt összeget nemzetközi segélyszervezetekkel karöltve juttatják el a mélyszegény országok nélkülözőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában