Utcafórum

2022.02.25. 14:00

Márki-Zay Péter híveit is meglepte a zavartsága

Utcafórumot tartott Márki-Zay Péter Szekszárdon, ahol sokszor zavarba ejtően, érthetetlenül fogalmazott.

Munkatársunktól

Márki-Zay Péter a szekszárdi utcafórumon beszél (Fotó. MW)

A hétvégén a megyeszékhelyen járt Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Beszédében minden ellenzéki vezetőt becsmérelt, majd magát dicsőítette, azonban érdemlegesen nem tudott választ adni arra, miért lenne jobb országunk helyzete, ha április harmadikán az ő neve mellé kerülne az a bizonyos x.

– Egy hatalmas kérdés, egy hatalmas útelágazódás lesz április harmadika. Megjelentek az utcán az első olyan fideszes plakátok, amelyekkel én egyet tudok érteni, az van rájuk írva, hogy védjük meg a gyermekeinket, mondjunk nemet április harmadikán – ismételgette a baloldali miniszterelnök-jelölt fennhangon. A jelenlévők is elcsodálkoztak egy időre, miért beszél maga ellen a miniszterelnök-jelölt, merthogy elég érdekes eszközökkel próbál hatást gyakorolni rájuk. Természetesen utólag hozzátette: nem az ellenzékre kell nemet mondani, de ezt legtöbbször már-már zavarba ejtően érthetetlenül tálalta az utcafórumon résztvevőknek. 

Lázár János országgyűlési képviselőt többször is pocskondiázta beszédében, sajátos humorával próbált rajta és az ország vezetőin élcelődni, majd komolyra fordítva a szót bűnösnek nyilvánította őket, akiket el kell számoltatni.

– Tisztességes embereket a parlamentbe, bűnözőket a börtönbe! Lesz elszámoltatás! Magyarország nem lehet többé következmények nélküli ország – jelentette ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje. – Az elhalálozásban is vezetők vagyunk, a második világháború óta nem volt olyan év, mint a tavalyi, 1945 óta a legtöbben 2021-ben haltak meg az országban, és igen, ennek köze van ahhoz, hogy hogyan szerezték be a vakcinákat meg a lélegeztetőgépeket, mert abban is csak a lopást keresték – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Nos, lehet hogy a miniszterelnök-jelölt nem olvas híreket, merthogy a legjobbnak kikiáltott Pfizer-vakcinát kapták meg annak idején elsőként az orvosaink, ápolóink, rendőreink és idős állampolgáraink. Egyébként pedig az egész világon rengetegen haltak meg, ugyanis több mint két éve világjárvány tombol. 

Az utcafórumon elhangzottakat Deák Dániel, politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője értékelte ki. Mint írja, Márki-Zay Péter kampánya katasztrofális, amelynek során botrányosabbnál botrányosabb megnyilatkozásai vannak, gyakran össze-vissza beszél. Az egyik legbotrányosabb megnyilvánulása az volt, amikor arról szólt a napokban, hogy a baloldali együttműködés a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli. Ez a megnyilvánulás még a balliberális oldalon is felháborodást váltott ki. 

A szekszárdi fórum is hasonlóan botrányosra sikeredett. Feltűnő, hogy a baloldal mennyire nem rendelkezik vízióval és önálló gondolattal Magyarország jövőjéről, csak a már ezerszer hallott lózungokat ismételgetik. Nem meglepő, hogy még a választási plakátjaikon is a kormány eddigi intézkedéseit reklámozzák, például a határkerítést. A gyermekvédelmi törvényre tett zavaros kijelentései is azt jelzik, hogy nem nagyon tud a baloldal mit kezdeni a kormány politikájával, hiszen tudják, hogy azokkal a társadalom túlnyomó többsége egyetért, még az ellenzéki szavazók egy része is támogatja. Ezért is zavarodhatott bele abba, hogy álláspontja szerint mit is kell csinálni április 3-án a szavazóknak.

Emellett a visszatérő elem a kampányában, hogy dezinformációval és álhírekkel támadja a kormányoldalt Márki-Zay, szinte minden megszólalásában állít valamilyen valótlanságot, ami már a baloldali partnereinek is feltűnt, sőt az „őszödi hazugságbeszédnek” tartott szónoklatáról elhíresült Gyurcsány Ferenc és felesége is szóvá tette. Nem csak a baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje alkalmazza ezt a kampányfegyvert, a balliberális sajtó szintén egyre gyakrabban jelentet meg álhíreket, amelyeket egyértelműen politikai eszközként használnak a jobboldallal szemben. 

A megtévesztés és a dezinformáció mellett a valóságtól teljesen elrugaszkodott jelzők használata is bevett eszköz a baloldalon, legutóbb például a formálódó európai konzervatív szövetséget nevezte Márki-Zay tévesen „Putyin-párti fasiszta” szövetségnek, emellett azt is állította, hogy abban egy magyarellenes román párt is részt vesz, miközben ez tényszerűen nem igaz. Ugyanígy hazudik a koronavírussal kapcsolatban is, hiszen a keleti oltások hatékonyak, rengeteg ember életét mentették meg, emellett a magyar halálozási adatok egyáltalán nem kiemelkedőek, elég csak arra gondolni, hogy Németországban például a világháború óta nem haltak meg annyian, mint tavaly. Minden áldozat szomorú fájdalom, de sajnos a járvány a világon mindenhol követelt halálos áldozatokat, erre politikai kampányt építeni pedig szégyenteljes cselekedet – tette hozzá a politológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában