Fejlesztések

2022.02.28. 11:53

Orvosolni szeretnék a rendelő gondjait is

A mórágyi önkormányzat utakat újít fel, folytatódik a munka a kultúrházban és az orvosi rendelőt is rendbe kell hozni.

Szeri Árpád

Glöckner Henrik a felújításra váró orvosi rendelő bejáratánál. Fotó: Mucska Melinda

Több fontos beruházással kapcsolatban is döntött legutóbbi ülésén Mórágy önkormányzata. Glöckner Henrik polgármester  portálunknak adott tájékoztatójában a sort a Petőfi Sándor utcai, felújításra váró úttal kezdte. Itt, egy sikeres BM-es pályázatnak köszönhetően legkésőbb ez év nyarára elkészül az első ütem, azaz a régi betonos szakasz egy része aszfaltréteget kap. 

Az önkormányzat a munka folytatása érdekében pályázatot nyújtott be a Magyar falu program (MFP) idevágó, belterületi utakra vonatkozó kiírására. Tette ezt annak reményében, hogy sikerrel jár és a megnyert támogatást felhasználhatja a Petőfi Sándor utca felső szakaszának felújítására, maradéktalanul rendbe hozva a község ezen részét. 

A Szabadság utcai járda felújítása egy ugyancsak megcélzott BM-es pályázati forrásból valósulhatna meg. Ennek az utcának egyes szakaszai a korábban elvégzett munkákból adódóan jó állapotban vannak, ám úgy háromnegyed része, mintegy hatszáz méter továbbra is rendezésre vár. 

A testület tagjai egyetértettek abban, hogy az orvosi rendelő gondja is mielőbbi megoldást igényel. A létesítmény tetőszerkezete a lécek szétmállása miatt megcsúszott, ezt a veszéllyel fenyegető állapotot az MFP-hez beadott pályázat kedvező elbírálása után lehetne orvosolni. A statikai helyreállítás mellett a rendelkezésre álló pénzből jutna a tető hőszigetelésére, nyílászárócserére, valamint külső és belső festésre. 

A tavaly megnyert MFP-s pályázati forrás felhasználásával a tervek szerint idén márciusban folytatódik a kultúrház renoválása. 

Az újabb fázisban a nagyterem kerül sorra, valamint a hozzá kapcsolódó vizesblokk, teljes átépítéssel, korszerűsítéssel, a higiénés követelményeknek való maximális megfeleltetéssel. Utóbbi munkára az önkormányzat részben önerőt, részben TETT-es támogatást fordít. Akárcsak a fűtés modernizálására úgy, hogy a rendszer – mely kap egy komoly kazánt is – később az egész épületben bármikor bővíthető legyen. 

Két helytörténész munkái jelennek meg egy kötetben 

Ugyancsak önerős és TETT-es anyagi fedezettel kezdődik el a Mórágyon áthaladó patak mederkotrása az iskola melletti szakaszon. Az ülésen arról is szó esett, hogy Mórágy falugondnoki buszra pályázott, élve a Magyar Falu Program adta lehetőséggel. 

Néhány kisebb beruházással kapcsolatos előterjesztés is a plénum elé került, úgy mint például az emlékművek, valamint a templom díszkivilágítása. A templom esetében célszerű megvárni a pályázati támogatásból megvalósítandó külső felújítást, hogy az épületre megszépült mivoltában áradjon a fény. Arról is döntés született, hogy a község vállalja Szilágyi Mihály Mórágyról szóló kéziratának, valamint a Németországban élő Glöckner Péter mórágyi népszokásokat bemutató kéziratának nyomdába adását. A két helytörténész egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő monográfiája egy kötetben jelenne meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában