Koronavírus

2022.02.23. 20:00

Öt negatív teszt után jön egy pozitív, végre enyhül a szorítás

Nátha, láz, orrdugulás, fejfájás, végtagfájdalom, levertség, kis köhögés. Enyhe tünetekkel jönnek a betegek, de ennyi baj után érthető, hogy sokan már a saját árnyékuktól is félnek, mondja dr. Kovács Klára, bátaszéki háziorvos.

Mauthner Ilona

– A gyorstesztek többsége negatív, miközben nagy a betegforgalom és lankadatlan lelkesedéssel tesztelek, írta naplójába dr. Kovács Klára, bátaszéki háziorvos. Öt negatív teszt után találok egy koronás beteget. Az omikronhoz hasonló enyhe légúti tünetekről számolnak be a páciensek. Számtalan légúti vírus terjed, ezek hasonló tüneteket hoznak és szerencsére ugyanaz a kezelésük. Az influenzaszerű tünetekkel jelentkezők néhány nap alatt jobban lesznek és a hosszadalmas poszt-covid tünetek helyet, „szimpla” bakteriális szövődményekkel érkeznek a kontrollvizsgálatra. Hirtelen eltűntek a friss koronavírus-fertőzések, és helyettük támadnak a szokásos téli kórokozók. Az ötödik hullámra a tragikus végkimenetelű esetek lelki terhei emlékeztetnek. 

– Eddig is mondtuk és most is mondjuk, hogy a fiatalok vegyék fel az oltást az idősek védelme érdekében. A fiatal oltatlanul, akár tünetmentesen is terjesztheti a vírust és halálos kimenetelű lehet a nagyszülő meglátogatása. A másik esetet még rosszabbul élem meg. Vasárnap délelőtt a férjem kapott egy üzenetet, hogy egy kétszer oltott betege meghalt. Egy hete kapta el a vírust, a hét közepére zavart lett, lánya ügyesen szólt a mentőknek, kórházba került. Megrázó, hogy elveszítettünk pácienseket egy olyan variáns okozta fertőzésben, amiről a többség azt tartja, hogy olyan, mint a nátha. A második oltása már lejárt, a harmadik érthetetlen módon elmaradt, váratott magára. Szorgalmas, családjáért élő, kedves vidám anyát és nagymamát, dédmamát vesztettünk el. Igazi jótét lélek volt, szeretett élni. 

– Több esetben sunyi volt a kezdet. Olyan nyolcvanéves férfit hozott a fia a rendelőbe, aki előző nap szédülés miatt megjárta a sürgősségit, még CT is készült a koponyájáról, és a tesztje akkor még negatív volt. Mára jobban van, de a családja szeretné, ha megvizsgálnám. Teszttel kezdtünk és bejött, pozitív volt. Tudta, hogy melyik rendezvényen szedte össze a kórt. Az oltott covidos csupán enyhe és jellegtelen tüneteket mutatott és az is átment rajta három nap alatt, nem lett tüdőgyulladása. Hozzá képest a tizenöt évvel fiatalabb oltatlan elesett a fürdőben, fejét, mellkasát összezúzta. Kétoldali gócos tüdőgyulladással két hete „élvezi” a fertőzőosztály vendégszeretetét, pedig nem tartozik a nagy rizikójú betegek közé. 

A február izgalmas, egyben kihívást jelentő Covid-eseménye annak az idősotthonnak az átfertőződése, amelyben hosszú évek óta dolgozom. Egy hét alatt hetven, enyhe tüneteket mutató gondozott gyorstesztje lett pozitív. Mindenki oltott volt, sőt egyharmaduknak már a negyedik oltást is beadtam. Nálunk, tizenöt körül van a kilencven éven felüli ellátott. Erre ugyanúgy büszkék vagyunk, mint arra hogy a Covid négy hullámát úgy kihúztuk, hogy az otthonban nem volt még csoportos megbetegedés sem. Ezek a tények, az otthonban folyó szakmai munkát, a gondos ápolást dicsérik. 

Eddig, olyan jól védekeztünk, hogy nem hurcoltuk be a vírust. Végül az omikron beszökött. Ennyi idős közül néhányan mindig gyengén vannak, fokozott ápolást igényelnek, őket a betegszobába költöztettük. Az elkülönítőben ketten, akik visszafordíthatatlanul elindultak a másvilágra, már nem bírták ki a fertőzést. Hetven fertőzöttből kettő Covid-halottunk volt. Összehasonlíthatatlanul jobb a túlélési arány az oltottak esetén, mint amit az oltatlan hasonló intézményről a hírekből hallottunk a járvány kezdetén. Hittem az oltásban, erre számítottam, és így történt. 

Egy icipici, törékeny nénikét beutaltam tüdőgyulladással, de egy hét múlva javultan, negatív teszttel visszakerült hozzánk. Két hét alatt szinte mindenki panasz- és tünetmentes lett. Három betegnek van még tünete, szövődménye. 

Az oltás működött, a dolgozók többsége helytáll a nehéz napokon is. Nézzük meg a lelki részét, azt, amit a betegek és a hozzátartozok átéltek. Ilyen bezártságban még nem volt része a lakóknak. Az előző hullámok során az intézményben szabadon járt-kelt mindenki, kivéve a kórházból jövő, az izolációs szobában elkülönített betegeket. 

Most a szobák ajtaját becsuktuk, a szellőztetés csak az ablakon át történhetett és a szobából a lakók nem jöhettek ki. A bentlakók egyike-másika nem értette, miért van szobafogságban, nehéz volt a járványügyi intézkedéseket betartatni. 

Az elkülönítésnek vége, és az élet visszatér a régi kerékvágásba. Ők, akik átélték a világháború szörnyűségeit, túlélték a világjárvány okozta elszigeteltséget, igazán megérdemlik, hogy még sok szép ünnepnapot eltölthessenek szeretteik körében. 

Későn kérték 

– Tanulságos eset következik, amely egybecseng a vírusról, a járványról és az oltásról szóló orvostudományi állításokkal. Oltásellenes családba beütött a ménkű. Háromszor oltott idős szülőnek hazavitte az unokája a kórt. A kilencven feletti beteg állapota már válságosra fordult, amikor segítséget kértek. Azt mondták, hogy azért nem szóltak előbb, mert a papa oltott és védett. Az oltás védőhatása egy spektrum, adott esetben a beteg magas kora miatt, már csak gyenge immunválasz jött létre a három oltás ellenére. A tünetmentesen fertőző unoka vírusszáma neki sok volt, nem bírt el vele. Zavart lett, kórházba került, három nap múlva a kezelőorvos szólt a családnak, hogy egy valaki mehet elbúcsúzni. 

De ki menjen, mert oltási igazolvány vagy friss PCR szükséges. Hol tudok gyorsan PCR-t csináltatni? Gyorsan sehol sincs PCR. Jó esetben másnapra lesz készen az eredmény. A lánya nem tudott elköszönni, mert nem felelt meg az előírásoknak. Sajnálom őt, mert az életben a legnehezebben feldolgozható események, emlékek, érzelmek a szeretteink halálához kapcsolódnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában