Portré

2022.02.14. 17:30

Szekszárd új aljegyzője több területen is bizonyította már rátermettségét

December eleje óta új aljegyzője van Szekszárdnak. Dr. Biró Gyula eredetileg kertészmérnök, de természetesen van jogi diplomája, sőt több szakvizsgája is, hisz ez kell a tisztséghez. De ifjúkorában, mikor iskolát választott, a mezőgazdaság felé vette az irányt.

Szepesi László

Dr. Biró Gyula évekkel ezelőtt a mezőgazdaság területéről váltott a közigazgatásra (Fotó: Makovics Kornél)

Dr. Biró Gyula Szekszárdon született, de gyerekkorát, sőt utána még jó pár évét Zombán töltötte. Ide járt haza, amikor Baján a Bereczki Máté Kertészeti Szakközépiskolában volt diák, majd ide jött vissza, hogy a zombai téesz szentgáli szőlészetében tegye gyakorlatban azt, amit a bajai iskolában tanult. Ez így volt egy évig, majd újra tanulni kezdett, a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán gyarapította tovább agrárismereteit. 

Nem sokkal a rendszerváltás után, 1992-ben végzett, de akkorra a téesz – ahova tanulmányi szerződés is kötötte – a szőlészetét már kiadta feles művelésbe, s őt nem fogadták vissza. Megszűnt a másik cég is, a Szekszárdi Állami Gazdaság, ahol a bioszőlő termesztéséről írta a szakdolgozatát. Az ifjú kertészmérnök végül a Vám- és Pénzügyőrség nyomozóhivatalában talált állást, majd egy évig menedzser volt Tevelen. Eközben megint tanult, Kecskeméten szerzett egy újabb diplomát, áruforgalmazási szaküzemmérnök lett. Szakdolgozata itt szinte kapcsolódott az előzőhöz, ez a biobor kereskedelméről szólt.

Aztán irányt váltott a közigazgatás felé. Kisdorog és Bonyhádvarasd körjegyzője lett. Ez is új, szokatlan munka volt egy kertészmérnöknek, ezért az ott töltött egy évtized során elvégezte az Államigazgatási Főiskolát, majd, mert rájött, hogy egy jó jegyzőnek ez is kevés, szerzett Pécsett egy jogi diplomát.  Az egyetem vége felé Szekszárdon a jogsegély szolgáltatást végző dr. Farkas Lászlóval dolgozott. Később ez integrálódott a megyei kormányhivatalba, annak igazságügyi részlegébe, s miután Farkas ügyvéd úr nyugdíjba ment, Biró Gyula lett annak vezetője. 

A megyei kormányhivatal után egy újabb váltás következett, Gyönk jegyzője lett. Hat település ügyei adtak munkát, testületi ülések, költségvetés, pályázatok. A kormányhivatal után ez egészen más feladat volt. Hasonlított a kisdorogi években végzettekre, csupán a méretek voltak mások, jóval nagyobbak. Ez utólag úgy tűnik, jó tanuló időszak volt a szekszárdi aljegyzőséghez, ahova pályázat útján került.

Itt a beszerzések, pályázatok ügyeit intéző jogi igazgatóság irányítása mellett a jegyző helyetteseként a választás előkészítése, majd lebonyolítása is feladata. Nem kis munka, hisz bő félszáz pályázatban vesz részt a megyeszékhely, 8–10 milliárd forint múlik ezek sikerén. Vannak régóta vajúdó ügyek is, mint például a Zöld város program, ahol a késés miatt elszaladtak az árak. Most folynak az egyeztetések, hol lehet a költségeket csökkenteni. Kidolgoznak alternatívákat, s azok alapján majd a politikusok fognak dönteni.

A másik nagy feladat a választás. A jogszabályoknak megfelelően és mindenképpen politikától mentesen kell ennek eleget tenni. Itt az urnák beszerzésétől a választás lebonyolításáig rengeteg tennivaló adódik, de a felkészült kollégákkal bízik a sikeres lebonyolításban. A pandémia tovább növeli a teendők számát. Biztosítani kell többek között elegendő maszkot, fertőtlenítőszert. A feladatokról nap mint nap egyeztetnek.

Tetszik neki a szekszárdi munka, dr. Biró Gyula viszont Kisdorogon él, ahova még 1996-ban költözött Zombáról, akkor még leendő felesége családjához. Most onnan jár be naponta. Ott együtt a nagy család, feleségének szülei, nagymamája, s fiuk is, aki Pesten a Gazdasági Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán tanul.

Szekszárd aljegyzője ott, Kisdorogon valósítja meg gyermekkori álmait. Van kis szőlője, pár gyümölcsfája, s legtöbb a málna. Négyszáz négyzetméteren ez terem, már várva a tavaszt, meg is metszette. S ha mindez nem ad munkát, szívesen pingpongozik, ez váltotta fel a focit. A családdal pedig sziklákat, hegyeket másznak, néha Ausztriában, de gyakrabban itthon. Van néhány diplomája, újabbat már nem akar szerezni, de mert a közbeszerzés jogilag igencsak bonyolult dolog, fontolgatja, hogy ismereteinek gyarapításához még egy ilyen tanfolyamba belevág. Fejlődni akar minden nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában