Magyar falu program

2022.03.28. 20:01

Birtokba vették az őcsényi gyerekek az új játszóteret

Új játszóteret kapott Őcsény a Magyar falu program pályázatán elnyert harmincmillió forintból. Hétfő délután Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, Horváth István országgyűlési képviselő és Fülöp János polgármester szemlét tartott a településen.

Schilli-Bárány Margit

A gyerekek gyorsan birtokba vették az új őcsényi játszóteret (Fotó: Mártonfai Dénes)

A polgármesteri hivatalban a vendégekhez csatlakoztak a település képviselői is, röviden áttekintették a már megvalósult beruházásokat, valamint egyeztettek a jövőbeni tervekről. Elsőként a nemrégiben elkészült modern játszóteret nézték meg, amely a kellemes tavaszi délutánon zsúfolásig megtelt gyerekekkel. A füves területen elhelyezkedő szép és igényes játékokat mostantól mindenki használhatja. A gyerekek szemmel láthatóan nagyon örültek a fejlesztésnek. 

Horváth István kiemelte, hogy Őcsénybe közel egymilliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett összesen 35 pályázaton keresztül.
– Ez nem jelenti azt, hogy megállunk, megyünk tovább és tervezzük a következő lépéseket. Elindult a csapadékvíz-elvezetés első üteme és előkészületi fázisban van a második is – mondta. – A polgármesteri hivatal energetikailag már megújult, de további felújítások is szükségesek. Az iskolai és óvodai rekonstrukciók szintén folyamatosan zajlanak. Őcsény a Sárköz jelentős községe, fontos helyi közösségi érték és nagy hagyományokkal rendelkező református település – tette hozzá Horváth István. A katolikus templom és annak kiszolgálóépületeinek rendbetétele a következő állomás, mivel a református infrastruktúra már szépen megújult. 

Fülöp János polgármester elmondta, Őcsény lakossága nem csökkent az elmúlt években, sőt egyre többen költöznek ide. Ebben szerepet játszik a megyeszékhely közelsége is. Bár az ingatlanok kicsit drágábbak, mint más településeken, mégis minden házat sikerül eladni, és ezeket szépen fel is újítják.

– A magyar vidék nagyon sokat köszönhet a kormányzati pályázati forrásoknak, mert az önkormányzat önerőből ezeket nem tudta volna finanszírozni. Bízunk benne, hogy továbbra is sikeresen pályázhatunk majd, és az itt élők életszínvonalát még magasabbra emelhetjük – emelte ki a településvezető. Az általános iskolában százhetven gyermek tanul, Sárpilisről és Decsről is jönnek ide diákok. Az óvodában hetvenöt, a két bölcsődében pedig összesen tizenkét gyermek tölti mindennapjait.

Szintén a jövő kérdése a piac kialakítása, valamint az őcsényi repülőtér kérdése is előtérbe került. Több elképzelés is kapcsolódik a létesítményhez, ám kevesen tudják, hogy az őcsényi reptér Európa egyik legaktívabb pilótaképző helye. Tárgyalások zajlanak arról, hogy milyen irányt vehet a repülőér fejlesztése, a Paks II. beruházás kapcsán több lehetőség is felmerült már. 

Az egybegyűltek helyszíni szemlét tartottak a légikikötő területén. Az itt található faházakban öt ukrán menekültcsaládot, összesen huszonnégy embert helyeztek el. Mindannyian Munkácsról érkeztek március 16-án. Mivel a kis nyári házak nem állandó ottlakásra lettek tervezve, sajnos nincs lehetőség főzni és mosni. Ételt villanyrezsón tudnak melegíteni, illetve kaptak három mikrohullámú sütőt is, továbbá minden házat hűtővel szereltek fel. A gyerekek miatt fontos a főtt étel, így az önkormányzat minden nap biztosítja ezt számukra. 

A családfők, öt férfi a Paks–Kalocsa-hídépítésen dolgoznak, ők már a háború kitörése előtt is itt voltak. Fülöp János elmondta, a hosszú távú elhelyezésükön dolgoznak, de nehezítő tényező, hogy nincs mindenkinek hivatalos személyi okmánya. A település védőnői felmérték a gyerekek állapotát, és ha sikerül az okmányaikat rendezni, orvosi ellátást és védőoltásokat is kapnak majd. 
A jelenlévők együtt gondolkodtak a megoldási lehetőségeken és minden segítséget igyekeznek megadni, hogy a családok biztonságban érezzék magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában