Tavaszi fáradtság

2022.03.16. 18:22

Gyötrelmes lehet az évszakváltás!

Március van, de a tavasz még várat magára. Ilyenkor fáradékonyak, álmosak, ingerlékenyek vagyunk. A háziorvosok szerint ennek részben a tavaszi fáradtság az oka, mely az évszakváltással függ össze.

Mauthner Ilona

Idén a megfázások gyakorisága, a felső légúti betegségek alaposan meggyötörtek kicsiket, nagyokat, évjárattól függetlenül. Végre többet süt a nap, hosszabbak a nappalok is a fagyos reggelek után, napközben már melegszik az idő, és közben az ember azt érzi, elfogyott az energiája. A nap során könnyen elfárad, álmosság gyötri, a végtagjaink ólomsúlyúak, a fej mintha vattával lenne kitömve, erőt vesz rajtunk a tavaszi fáradtság. Az új üzemmódra való átállás tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat. 

– Nem oltattam be magamat influenza ellen, mert tavaly semmi bajom nem volt, és azt gondoltam, idén is így lesz. Heteken keresztül köhögtem, be is lázasodtam, azt hittem, sose gyógyulok meg – panaszkodott a 48 éves Horváth Péterné. – Végre jobban vagyok, most meg úgy érzem magamat, mint aki kómában van, szédelgek, alig várom, hogy vége legyen a munkaidőnek, hazamenjek, és végre leülhessek. Nem értem, mi van velem – mondta. Orvoshoz is fordult, mert azt hitte, valami súlyos baja van, ám a vizsgálatok után kiderült, csak tavaszi fáradtsággal küszködik. 


– Az idei év meggyötörte az embereket, a Covid mellett sok volt a szövődményes, megfázásos beteg, ami nyilván sokat kivett az érintettekből – mondta dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos. Az évszakváltás pedig még „rátesz” erre, álmosak, kimerültek vagyunk. Természetesen nem árt ilyenkor az éves szűrővizsgálatokat sem elvégezni, hiszen a fáradékonyságért például a vérszegénység is felelős lehet. Tehát egy vérvizsgálattal sok betegséget ki lehet szűrni, biztos, ami biztos alapon. 

 

Sétáljunk, kocogjunk, kerékpározzunk, ki-ki kedve, kora és vérmérséklete szerint. Nagyon hasznos kinti elfoglaltságot jelent a kiskertben való tevékenykedés, vetés, gyommentesítés, a rózsabokrok, virágoskert igazítása. A rendszeres testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszt is csökkenti. A testedzés során endorfin is felszabadul, amely jó közérzetet biztosít. Fo­gyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket. A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek pótolják mindazt, ami télen elveszett, mondta a doktornő. Igyunk sokat, mert a téli hónapokban jelentős mennyiségű méreganyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához sok folyadékra van szükség. 

 

Nem csak a felnőttek, a gyerekek is lehetnek március elején álmosabbak, fáradékonyak. Dr. Gonda Mária elmondta, a vitaminok hiánya megviseli a szervezetüket, ilyenkor lelassulnak, étvágytalanok a gyerekek is. Sajnos a téli időszakban jellemzően több időt tölt ez a generáció számítógépes játékokkal, illetve a tévé előtt, kevesebbet mozognak a levegőn. Az évszakváltás őket is megviseli. 
 

A jótékony D-vitamint pótolni kell
Az utóbbi időben sokat hallani arról, hogy a D-vitamin mennyire fontos a szervezetünk számára, és hogy a hazai lakosság több mint 90 százaléka D-vitamin-hiányos. Az eddigi kutatások eredményei mára igazolták, hogy a D-vitamin hiánya a csontritkulás mellett számos egyéb betegség, köztük a daganatos kórképek, az idegrendszeri bántalmak, a cukorbetegség, az asztma és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszik. A D-vitamin, amit más néven D-hormonnak is neveznek a hatásmechanizmusa miatt, táplálék útján gyakorlatilag alig vihető be a szervezetbe, viszont a bőrünket érő napfény hatására saját szervezetünk elő tudja állítani. A szervezetünk D-vitamin-szintjéért ugyanis elsődlegesen a bőrünket érő ultraibolya (UV-B) sugárzás a felelős. A D-vitamin-szintet vérvizsgálattal is meg lehet állapítani. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában