Mónus József Szekszárdon

2022.03.04. 07:00

Harcolnak a zászló becsületéért: íjászvilágbajnok volt a Léleképítő vendége

A szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ adott otthont a Léleképítő legutóbbi előadásának, melynek vendége Mónus József íjászvilágbajnok volt.

Farkas Eszter

Mónus József Fotó: Makovics Kornél

– Az élet különböző területéről rengeteg harcos van itt. Olyan harcosok, akik meggyőződésből harcolnak a magyar zászló becsületéért. Azt gondolom, hogy szinte mindannyian azok vagyunk – emelte ki Mónus József íjászvilágbajnok már az előadása elején. 

Az előadó elöljáróban elmondta, hogy négy emberről fog szólni az előadása. Saját magáról, a feleségéről, Mónusné Ruszin Annáról, a fiáról, Mónus Lászlóról és a fia barátnőjéről, Prokaj Kiaráról, akik mind világrekorderek íjászatban, saját magukra pedig farkasokként hivatkozott. Gyermekkorában Gárdonyi művét, az Egri csillagokat olvasta, amikor felötlött benne a gondolat, hogy ő is szeretne tenni valamit a zászlónk becsületéért. 

– Akkor azt terveztem, hogy egy számomra elképesztően nehéz lövést mutatnék be Egerből. A magam módján a kilőtt nyílvesszőmmel kell úgymond történelmet írnom, és a világ figyelmét felhívnom arra, hogy a magyarság a mai napig létezik – emlékezett vissza Mónus József az egri, Dobó téri lövésére. Elmondta, hogy a próbatétel előtt akkora külső nyomást helyeztek rá, hogy aznap hajnalban kénytelen volt egy próbalövést kieszközölni, hogy megnyugtassa az embereket, senki nem lesz veszélyben aznap délután. Végül 15.52 perckor lőtte ki az első nyílvesszőt, jelképesen 1552-re emlékezve, valamint Zrínyi Miklós és emberei emléke előtt tisztelegve. A száznyolcvanöt méterre elhelyezkedő célt a második nyílvesszővel találta el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában