Kerti munka

2022.03.02. 16:30

Lassan metszeni kell a rózsafákat, futórózsákat

Igazán kellemes idő volt a múlt hét végén, legalábbis a kerti munkákhoz. Minden évben megfogadom, hogy időben kezdem el a ró­zsáim metszését, a már gazosodó föld tisztítását, írta levelében olvasónk, aki azt is szóvá tette, írjunk arról, hogy a rózsákat tavasszal, vagy inkább ősszel jobb metszeni.

M. I.

A legtöbb rózsa metszése tavasszal történik, amikor kezdenek a levél rügyei duzzadni, vagyis amikor a vesszőn lévő dudorok megnőnek és bepirosodnak, mondta Kiss Arnold, kertész. 

A hibrid tearózsák a legkényesebbek, ami a metszést illeti. Metszeni akkor kell, amikor a növény még nyugalmi állapotban van, tehát figyelni kell a pirosas dudorok megjelenését. Ha a növény korán virágzik a tavalyi vesszőkön, ne metsszük meg, csak virágzás után. A kúszórózsák ismétlődően virágozhatnak. Korán kell ezeket metszeni, távolítsuk el a tél okozta károkat és az elhalt ágakat. 

A nemes tearózsák a bokor- és futórózsákhoz képest viszonylag gyengén nőnek, kevésbé nagyméretű bokrot képeznek. A metszés szempontjából ez azt jelenti, hogy erősen vissza kell őket vágni. Fontos szabály: a teahibridek vesszőit egy tenyér szélességének megfelelő hosszig kell visszametszeni. 

Emellett azonban célszerű figyelembe venni a növekedési erélyt és a rózsatő kondícióját is. A gyengébb vesszőket erősebben, az erősebb vesszőket kevésbé kell visszavágni. A túl rövid, elfagyott vagy öreg, illetve elhalt farészeket haladéktalanul távolítsuk el. Ha rózsabokraink például a téli erős fagy miatt féloldalasan fejlődtek, tanácsos a bokor kopasz oldalán nőtt friss hajtást a harmadik levél felett visszacsípni, így ebből a hajtásból még azon a nyáron újak fejlődnek, amelyek pár hét múlva bimbókkal is berakódnak. 

A nemes rózsákat a faiskolákban vadrózsa alanyra szemzik. Ennek köszönhetően fagytűrőbbek és erősebb növekedésűek. Az alanyok azonban újra és újra kihajthatnak és túlnőhetik a nemes rózsarészt, ha nem távolítjuk el őket időben. A vadhajtásokat a nemes hajtásoktól legkönnyebben kisebb leveleik alapján különböztethetjük meg. Fontos, hogy csonk nélkül távolítsuk el őket, különben ismét kihajtanak.

Címkék#kerti munka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában