Gyermeknevelés

2022.03.02. 14:00

Nagy segítség a bölcsőde, ám sok kérdés előzi meg a beíratást

Nagy változás előtt áll mind a szülő, mind a kisgyermek, amikor a biztonságos otthoni légkört a bölcsődébe járásra kell cserélni. Sok szülő szorongással készül erre a változásra.

Mauthner Ilona

Néha súrlódásokhoz vezet szülő és óvónő vagy dajka között, ha későn tudnak menni a gyermekért. (illusztráció) Fotó: MW

Jó dolog a bölcsőde, hiszen nagy segítséget nyújt azoknak a családoknak, akik amellett döntenek, hogy az édesanya ismét munkába áll. A döntést azonban sok dilemma előzi meg. 

– Akárhogy osztok-szorzok, mindig az jön ki, hogy ott spórolunk, ahol lehet. Még a netet lehetne lemondani, de azzal nem sokat nyerünk, viszont sok lehetőségtől elesünk. Növelni kell a bevételeinket. Ez pedig egy módon lehetne megoldható: ha visszamegyek dolgozni, mondta Lukács Ibolya paksi olvasónk. Két kisgyerekünk van, a nagyobb szeptemberben kezdi az iskolát, a kisebb júniusban lesz kétéves. Segítségünk nincs családon belül, aki a kicsire felügyelne. A volt munkahelyemen három műszakban dolgoztam, hétvégén is, és nem nagyon van rá reményem, hogy ha visszavesznek, ez megváltozna. Igazság szerint örülhetek, ha visszavesznek. Az itthon végezhető munkák keresését feladtam, már annyi mindent megpróbáltam, hiába. 

Dombóváron a Százszorszép óvoda Tündérkert bölcsődéjében reggel hat órától délután öt óráig fogadják a kicsiket. Bálintné Bende Klaudia, az intézmény vezetője elmondta, van olyan szülő, aki reggel hat órától dolgozik, így az ő gyermekét a nevelők korábban átveszik, hogy az anyuka oda tudjon érni a munkába. Mindig igyekeznek a szülők igényeit figyelembe venni. Sokszor nem is az intézménnyel, hanem a dadusokkal van gond, akik szívesen veszik, ha a gyerekek időben hazamennek, mert akkor ők is hamarabb tudják megkezdeni a takarítást, és időben mehetnek haza. Ezt bizonyítja egyik szekszárdi anyuka véleménye. 

– Örültem, mint majom a farkának, hogy városon belül sikerült munkát találnom, és nem kell egy órát zötykölődnöm hazafelé. Amúgy loncsosan-bozontosan, mint Vac­kor beesni a bölcsibe, utolsóként, senkinek nem volt öröm, mondta Horváth Péterné, Éva. Azt mondták a bölcsiben, hogy délután ötig van a munkaidejük a dadusoknak, de a legtöbb gyerek addigra már otthon van. Hát nagyon úgy néz ki, én mumus leszek. Nem vagyok szívtelen, gonosz lepasszolós anya, megyek, ahogy tudok. Az, aki dolgozik, hogyan tudja elvinni a gyereket négy óra körül? Miért az intézmény, a gondozók diktálnak, ha a munkaidejük délután ötig szól? 

– Kaptam olyan jó tanácsot gondozótól, hogy kérjem meg a legjobb barátnőt, mamát, papát, szomszédot, hogy menjen a gyerekért. Húszperces kiselőadást tartottam, hogy ki, hogy és mikor nem tud menni a csemetéért. Szóval van idegesség bennem rendesen. 

Figyelnek a szülők igényeire A szekszárdi városi bölcsőde vezetője Mészárosné Wittmer Boglárka elmondta, reggel 6 órától este 6-ig van nyitva a bölcsőde. Tehát nem öt óráig. Az a csoport nyit reggel hamarabb, ahol van igény arra, hogy a kisgyermek korán érkezik. A városi bölcsődének tíz csoportja van, és 126 kicsit tudnak befogadni. Mindig figyelembe veszik a szülők igényeit. Általában az a jellemző, hogy délután öt óráig a kisgyerekek többségét a szülők hazaviszik. Már beiratkozáskor megkérdezik a szülőket, ki, hogyan, meddig dolgozik, mire számítson az intézmény. Természetesen ahogy fogynak késő délutánra a gyerekek, úgy vonják össze a csoportokat. Az intézményvezető megköszönte a szülők visszajelzését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában