Atomenergetikai Múzeum

2022.03.22. 19:20

Színes programokkal ünnepel a jubiláló paksi múzeum

Március 21. és 24. között tizedik születésnapját ünnepli az Atomenergetikai Múzeum, amely pár napra beköltözött a paksi Csengey Dénes Kulturális Központba, hogy izgalmas programokkal tegye emlékezetessé a kerek évfordulót. A csütörtökig tartó programok között könyvbemutató, látványos fizikakísérlet, az atomerőmű speciális járműveinek bemutatója, filmvetítés, kiállítás és interaktív játékok is szerepelnek.

Gazsó Rita

Pónya Józseffel (jobbról) Kováts Balázs beszélgetett Fotó: Molnár Gyula

A színes rendezvénysorozat a Torma Dóra által szerkesztett A Pónya – Visszaemlékezések című könyv beszélgetéssel egybekötött bemutatójával indult hétfőn. A délután főszereplője a helyiek körében jól ismert, kilencvenéves Pónya József volt, aki páratlanul hosszú ideig, 1978 és 1992 között töltötte be a Paksi Atomerőmű vezérigazgatói posztját, és az ő vezetése alatt kapcsolódott az országos villamosenergia-hálózatra a négy atomerőművi blokk is. A volt vezérigazgató, „A Pónya” a 14 év munkájáról és legendákról, elfeledett vagy nem ismert történetekről mesélt a közönségnek.

Ma, azaz kedden az Atomenergetikai Múzeum együttműködő partnerei közül a biztonsági terület hétköznapi hőseivel, a tűzoltókkal találkozhattak az érdeklődők a Csengey Dénes Kulturális Központban, akik izgalmas feladatokkal és különleges járműbemutatókkal várták a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A múzeum Nyomaték című sorozatának sztárjai is kivonultak több ritkaság társaságában, de felbukkant a Gamma RDO 4332 típusú Komondor prototípus-járműve is. A nap megkoronázásaként fél öttől a Katasztrófavédelem Központi Zenekara adott koncertet.
 

A második nap programjának képriportját az alábbi galériában lapozhatják végig. 

Holnap, vagyis szerdán, tudományos-fantasztikus látvány- és élményelemekkel színezett élő fizikashow-val készülnek a szervezők, amely varázslatos természettudományos kalandokkal tölti meg a nagyszínpadot. Tóth Pál, a Fizibusz ikonikus alakja és Härtlein Károly, a Műegyetem mesteroktatója különleges műsort állítottak össze, amelyre korosztálytól függetlenül mindenkit várnak fél 5-től a Csengey Dénes Kulturális Központban. 
 

Csütörtökön, a 10 éves születésnapi programsorozat zárónapján a határtalan univerzummal ismerkedhetnek a látogatók. Első ízben jár Pakson az Utazó Planetárium legnagyobb kupolája és a műsor is újdonságokat rejt minden korosztály számára. Bepillantást nyerhetünk az „Elképesztő Világegyetem!” rejtelmeibe, választ kaphatunk arra, hogyan legyünk űrhajósok és kiderülnek Szimat Kapitány kalandjai az Űrben. A vetítések délután 3 órától este 6 óráig folyamatosan várnak mindenkit, aki kíváncsi a világűr titkaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában