Vallás

2022.03.18. 17:30

Szobrot szentelt Felföldi László pécsi püspök Szekszárdon

Felföldi László pécsi püspök tartott pénteken Szekszárdon szentmisét, melyet követően megáldotta II. János Pál Pápa szobrát a Béla király téren.

Bárány Margit

Minden évben március 19-én Szent Józsefről emlékezik meg a róla elnevezett iskola tanári kara és diákjai Szekszárdon. A jeles esemény alkalmából Felföldi László pécsi püspök tartott szentmisét, melyen az iskolás gyermekek szülei is részt vettek. Különösen az Édesapák és Nagyapák jelenlétére számítottak, hiszen Szent József az édesapák védelmezője és példaképe. 

 

A szertartás után a püspök atya a templom előtt megáldotta II. János Pál Pápa szobrát, mely Rózsa László diakónus ajándéka egyenesen Lengyelországból. Ő volt az első szláv nemzetiségű pápa, aki a harmadik leghosszabb ideig volt a Katolikus Egyház feje, 1978-2005-ig. Utazó pápának is ívták, mivel több mint száz alkalommal hagyta el a Vatikánt, hogy saját szemével győződjön meg a világ országainak élethelyzetéről.

 

Emlékezetes az 1991-es Magyarországon tett látogatása, amikor nem csak Budapesten, hanem Pécsett, Máriapócson és Debrecenben is járt. II. János Pál pápát 2011-ben boldoggá (XIV. Benedek pápa által), majd 2014-ben (Ferenc pápa) szentté avatták. Petkó Tamás plébános elmondta, a szobor talapzatára tábla is kerül, melyre a „Ne féljetek” feliratot vésik majd fel, amely a mai világban különösen fontos üzenettel bír.

 

Az ünneplés az általános iskola felszentelésével folytatódott, amely pályázati pénzből újult meg. A püspök atya egy háromlábú székhez hasonlította az iskolát, amely a legstabilabb, és felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy a szellem, a test és a lélek hármas egyensúlya adja életünk alapját. A szellem a tantermekben, a test a mozgás útján, a lélek pedig a hit által fejlődik. A megújult iskolát a benne tanítókkal, tanulókkal és minden dolgozójával együtt megáldotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában