Háború

2022.03.15. 07:00

Tolnába is megérkeztek az Ukrajnából menekültek – Ön is segíthet!

Az elmúlt hetekben több ezer menekült érkezett Magyarországra. Nemcsak az észak-keleti országrészben vagy Budapesten, hanem Tolna megyében is elszállásolják, segítik őket.

Összesen több mint ötven ukrajnai menekültet szállásolnak és látnak el a Paksi Önkormányzat által fenntartott Prelátusban és a Cseresznyészkert Erdei Iskolában. A nehéz helyzetben lévő emberek étkezéséről és egészségügyi ellátásáról az önkormányzat gondoskodik, emellett különböző szolgáltatásokkal - tájékoztatással, információkkal - segíti őket a Paks Kistérségi Szociális Központ, akikhez a lakossági adományokat is eljuttatják. Jelenleg tartós élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, germekenek írószerre, gyurmára, színezőre lennne szükségük - jelezték a szervezők.

Kedd hajnalban negyven menekült érkezett Bölcskére, az első hírek szerint ruházatokban szenvedtek hiányt. A bölcskeiek összefogásának hála egy nap alatt összegyűltek a szükséges ruhaneműk, kabátok, cipők, nadrágok, melegítők - mondta Baranya István. A település polgármesterétől megtudtuk, a menekültek egy része pihenést követően máris távozott, egy részük a következő napokban indult vagy indul útnak, a többség azonban még nem döntött arról, hogy mit tegyen, egyelőre a híreket figyeli. A moziban továbbra is várnak felajánlásokat. A legfrissebb hírek szerint a határmenti raktárakban fogynak a tartós élelmiszerek, liszt, cukor, olaj, emellett szükség lenne kis dobozos üdítőkre, kis üveges vízre, higiéniai felszerelésekre, pelenkára, nedves törlőkendőre, tisztasági betétre, tusfürdőre. Az utazásokkor használt dolgokat párnát, plédet, hátizsákokat, kulacsot, kesztyűket is várnak, amelyeket a héten ismételten elvisznek Záhonyba.


– A katasztrófavédelem koordinálásával 26 ukrajnai menekült érkezett Tamásiba, felnőttek és gyerekek egyaránt, akiket a Vályi iskola kollégiumában szállásoltunk el. Rajtuk kívül hat kárpátaljai menekültet a Gimnázium kollégiumában helyeztünk el, valamennyiük ellátásáról a város önkormányzata gondoskodik - tájékoztatott szerdán, Porga Ferenc. A polgármester hozzátette, továbbra is várják a tamásiak és vidékiek adományait egyaránt, amelyeket a piactéri volt Zöldalma boltban gyűjtenek össze. Mint mondta, elsősorban tartós élelmiszerekre és tisztálkodási szerekre van szükség, pénzbeli segítséget a Tamási Városért Közalapítvány alszámlájára várnak. Az adományokat az itt tartózkodók ellátására, illetve Tiszapéterfalva testvérváros támogatására fordítják - jelezte.


Szekszárdon múlt csütörtökön szervezett megbeszélést az önkormányzat a város nagyobb karitatív szervezeteivel és az egyházközösségek vezetőivel. A cél az, hogy a lehető legemberségesebb segítséget adhassák a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában