Választás 2022

2022.04.03. 10:46

A németség újra sikerrel járhat

A hazai nemzetiségek közül a németségnek van esélye arra, hogy – ismételten – saját országgyűlési képviselőt válasszon.

Sz. Á.

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Fotó: Vasvári Tamás

A német listára az arra jogosultak április 3-án, vasárnap 6 órától 19 óráig szavazhatnak, az országgyűlési választások időpontjában és helyszínén. A tudnivalókról Krémer György, a Tolna Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének titkára adott tájékoztatót portálunknak. 

 

A szavazásra jogosultak körét azok adják, akik 2022. március 18-án 16 óráig nemzetiségi szavazóként névjegyzékben regisztráltatták magukat és külön kérték, hogy az országgyűlési választások napján nemzetiségi listára szavazhassanak. Ennek megfelelően az őket illető listás szavazólapon egyetlen nemzetiségi lista megnevezése szerepel. Tehát csak erre a listára szavazhatnak, pártlistára pedig nem. Ezzel együtt a nemzetiségi listára szavazó állampolgárok az egyéni képviselői körzetek jelöltjeire is voksolhatnak.

 

Amennyiben a nemzetiségi javaslatra leadott szavazatok száma eléri a pártlistán induló jelöltek mandátumszerzéséhez szükséges szavazatszámot, akkor az adott nemzetiség teljes jogú, tehát felszólalási, indítványozási és szavazati joggal rendelkező képviselőt küld az országgyűlésbe. Aki a német listára szavaz, az Ritter Imrét, a német lista vezetőjét juttathatja be – négy év elteltével újra – a magyar parlamentbe. A huszon­nyolc jelöltből álló listán Féhr György, a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a 9. helyen szerepel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában