Mezőgazdaság

2022.04.05. 09:30

A zord időjárás miatt aggódhattak

Izgalomra adott okot a baracktermelőknek a múlt hét végi időjárás.

M. I.

A kertekben hó hullt a fákra, bokrokra. Fotó: M. Gy.

Szombaton és vasárnap reggel is havazott a megye több pontján, hétfőn hajnalban pedig mínusz három fokot mértek, voltak termőterületek, ahol ennél is hidegebbet. Ez az időjárás a virágzó fáknak, de még a levirágzott területnek sem tett jót. 

 

Hazánkban az őszibarack az 1970-es években élte a fénykorát, az árutermelő ültetvények területe akkor 13 ezer hektár volt, jelenleg alig több mint 3 ezer. A tavalyi időjárás egyik legnagyobb vesztese a barack volt. A agrárgazdasági kamara adataiból kiderült, hogy az átlagoshoz képest nyolcvan százalékkal kevesebb őszibarack termett tavaly a tavaszi fagyok miatt. 

 

Idén is megmutatkozott, hogy mennyire kiszámíthatatlan az időjárás, hiszen a tél nagyon enyhe volt, viszont amint beléptünk a tavaszba, beköszöntött a valódi tél. Ebből is látszik, hogy most sem lesznek könnyű helyzetben a gazdák. Az enyhe február miatt idén ismét a vártnál korábban kezdődött a gyümölcsfák fejlődése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában