A föld napja

2022.04.23. 09:30

Együtt ültettek gyümölcsfát a Föld napján

A Föld napján kezdetét vette az az együttműködés, mely a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Szekszárdi I. Béla Gimnázium, mint kutatóiskola között teremti meg, illetve erősíti a kapcsolódást.

Szeri Árpád

Az idén is nagy sikere volt a csereberének (Fotó: Máté Réka)

Annak érdekében jött létre az együttműködés, hogy a megyeszékhely intézményének megannyi tehetséges diákja számára még jobban kirajzolódjon a továbbtanulás iránya. A hosszú távra tervezett partnerség első, tegnapi állomásaként az egyetem Természettudományi és Informatikai Karának munkatársai tartottak előadásokat a középiskolában. 

Az előadások után a vendégek és a házigazdák, Hajós Éva igazgató vezetésével, együtt ültettek gyümölcsfacsemetét a gimnáziumot övező parkban. Pirisi Réka 11. osztályos diák szavalata után a szilvafacsemetét Sebestyén Olivér és Szilágyi Tamás 10. osztályos tanulók helyezték el az előre kimélyített gödörben. Nagy István közölte, hogy a fa várhatóan két év múlva termőre fordul és sok bélás fiatalnak adja majd gyümölcsét. 

Ugyancsak a Föld napja alkalmából zajlott le tegnap Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ előterében az úgynevezett Palánta Cserebere. Ennek keretében felesleges zöldség- és virágpalántákat, megmaradt vetőmagokat hozhatták, illetve hozták magukkal a helybeliek, illetve a város környékéről érkezők. A feliratos papírdobozba tett növények öt asztalon sorjáztak, az érdeklődők ebből a kínálatból választhattak. 

Az intézmény, ugyancsak a Föld napján, a legnagyobb közösségi portálon megismételte tavalyi felhívását. Azaz, arra kérte a bonyhádiakat, hogy ültessenek egy növényt – fát, bokrot, virágot, stb. – az otthonukban és annak fotóját küldjék el a művelődési központ e-mail-címére, avagy privát üzenetben az intézmény Facebook-oldalára. Magyar Klaudia kulturális szervező elmondta, hogy ez a kezdeményezés a múlt évben nagy sikert aratott és már most is érkeztek új fotók. 

– A célunk az, hogy egymás környezetét minél szebbé, színesebbé, virágosabbá tegyük – tette hozzá. A résztvevők sorsoláson vesznek részt, és a szerencsések a Hofi Faiskola ajándékával gyarapíthatják, zöldíthetik tovább otthonaikat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában