Klímastratégia

2022.04.11. 19:10

Globális gondolkodás, lokális cselekvés

A megyeszékhely önkormányzata hétfőn klímastratégiai beszélgetésre hívta a környék civil szervezeteit és vállalkozásait.

Az interaktív beszélgetés résztvevői a szekszárdi Városházán (A szerző felvétele)

Szekszárd bő évtizeddel ezelőtt csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez. A város közgyűlése elfogadta klímastratégiáját, amelynek mottója: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!, azaz itt helyben kell tennünk azért, hogy megmeneküljön a Föld. 
Elégetjük a Föld mélyén évmilliók alatt keletkezett szenet, olajat, földgázt, s az égéskor széndioxid keletkezik, amely beburkolja bolygónkat és mintegy csapdába ejti a Napból érkező hősugárzást, ezért egyre melegebbek az évszakok.
 
Hogy ne így legyen, már évek óta változó erővel folyik a tudatformálás. Ennek jegyében szervezett Szekszárd önkormányzata – Zaják Rita tanácsnok részvételével – hétfőre a megyeszékhely és térség civilszervezeteinek, illetve vállalkozások képviselőivel a klímastratégiával kapcsolatos interaktív beszélgetést. A szándék az volt, ösztönözni a közös gondolkodás kialakítását, a szemléletformálást támogató akciókat és a mindennapok során a klímatudatos működést. 

Délelőtt a civil szervezeteket várták a Városháza dísztermébe, délután a vállalkozások képviselőit - sajnos elég szerény volt az érdeklődés. A beszélgetések során szó esett a fásításról, a város zöldítéséről, s arról, hogy járhatnánk gyalog, vagy biciklin, nem pedig a benzinfaló járművekkel. Fontosnak tartották megemlíteni: a szemléletvált(oz)ást főleg a fiataloknál kell erősíteni, hiszen az ő bolygójuk megmentése a tét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában