Közlekedés

2022.04.29. 07:00

Sokan kénytelenek naponta ingázni, mert nincs helyben munka

Tolna megyében a statisztikai hivatal adatai szerint naponta közel negyvenezren ingáznak a lakhelyük és a munkahelyük között. A napi ingázókon felül még közel hétezren heteket, vagy még ennél is hosszabb időt töltenek egyhuzamban az otthonuktól, családjuktól távol.

Mauthner Ilona

Nemcsak munkába járnak az emberek, sok fi atal is ingázik a tanulás miatt. Fotó: Makovics Kornél

Az ingázók több mint hatvan százaléka azért kénytelen utazni, mert lakhelyén nem talált munkalehetőséget. Ezt sem egyszerű megoldani, főleg olyan településekről, melyeket csak ritkán érintenek a helyközi járatok. Ilyen esetben marad a saját gépkocsi (már ha van), de így rámegy a fizetés jelentős része. 

Kiss Renáta naponta ingázik Kölesd és Szekszárd között. Mint mondta, a 25 kilométeres távot inkább a saját kocsijával teszi meg, mert a reggeli három buszjárat – amelyek 4:40-kor, 6:40-kor és 7:30-kor indulnak – egyike sem jó neki. Az első kettőnél még nincs nyitva az óvoda, a másiknál pedig nem érne be időben a munkahelyére. 

A zombaiak nem panaszkodhatnak, már ami az ingázást illeti – mondta Szűcs Sándor polgármester. Egyrészt a Volánnal rendszeresen egyeztetnek, másrészt szerencsések, mert sok a falun átmenő járat Siófok, Tamási, Dombóvár, Hőgyész vagy Tevel irányából, így a helyiek akár tízpercenként utazhatnak valamilyen irányba. Az utolsó járat este 22:20-kor indul Szekszárdról Zombára, így aki három műszakban dolgozik, még az is meg tudja oldani a bejárást. 

Tóthné Széles Erika Decsről jár be Szekszárdra dolgozni. Saját gépkocsit használ a busz és a vonatjáratok helyett, mint mondta, nem tudná másként megoldani, hogy a kisfia időben eljusson az óvodába, majd délután haza. Nem akarja, hogy ő legyen az első és az utolsó, aki az óvodába érkezik, illetve onnan elviszi a gyermekét. Decs irányába – bár csak 15 kilométer Szekszárdtól – nincs gyakran buszjárat. 

Mucsiból a reggeli órákban fél 7, majd 7 óra, délben, valamint délután fél 4, illetve 5 és 6 órakor érkezik busz Hőgyész felől – mondta Kövecses Patrik polgármester. Aki dolgozni jár valamelyik környező településre, az jellemzően másként oldja meg a közlekedését. A tamási gyárban dolgozókat például külön buszjárattal hozzák-viszik, összegyűjtve a környező településen dolgozókat is. A kisebb vállalkozásoknál is hasonlóan oldják meg a munkakezdést, céges autóval szállítják az embereket. Mivel Mucsiban nincs helyben iskola, így Tevel felé az iskolabusz hozza-viszi a gyerekeket. 

A bátaszékiek szerencsés helyzetben vannak, mert minden irányba – Szekszárd, Mohács vagy éppen Baja felé – folyamatosan jönnek-mennek a buszjáratok. Sokan járnak be innen dolgozni a megyeszékhelyre, de Bajára is. 

Több olvasónk is jelezte, Simontornya és Gyönk környékéről nehezebb eljutni a megye központjába. Jellemzően azért, mert az éjszakai és a késői műszakban dolgozók nem képviselnek olyan utas­igényt, amiért érdemes lenne járatokat indítani. 

 

Ha kell, rendelkezésre áll a falubusz
A megye több kisebb településén vegyes a kép, ami a közlekedést illeti, akárcsak Belecskán. A pár száz lelket számláló kis faluban, aki dolgozni akar és vállalja az utazgatást, az talál munkát magának – mondta Szemeti Sándor polgármester. Az ingázók egy részét – akik például Tamásiban, a Signify Hungary Kft.-nél dolgoznak, vagy más nagyobb cégnél – saját buszaikkal szállítják a munkahelyükre és vissza a munkaadók. 

A Budapest–Pécs-vasútvonal érinti a települést, így ez is sokat segít a közlekedésben. Akik Tamási felé utaznának menetrend szerinti járatokon, nekik kissé macerásabb a közlekedés. Extrém esetben – például, ha szakorvoshoz vagy beutalóval kórházba kell menni – és ha nincs más megoldás, akkor a falugondnoki buszt is bevetik, mondta a polgármester. 

A falubusszal más helyen is sok hasonló gondot megoldanak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában