Vizsga

2022.05.02. 07:00

A magyar írásbelivel kezdődik az érettségi

A mai nap a magyar nyelv és irodalommal indul az ez évi érettségi vizsgahét. Országosan 1162 helyszínen több mint 114 700-an adnak számot tudásukról. Szerdán történelemmel, csütörtökön angollal, másnap némettel folytatódnak a vizsgák.

Gazsó Rita

Ballagás a paksi ESZI-ben. Pénteken felszabadultan ünnepeltek, ma pedig újra visszaülnek a padba (Fotó: Molnár Gy.)

Országosan 114 706, Tolna megyében 2317 diák vizsgázik az idei tavaszi érettségi időszakban – tájékoztatta lapunkat az Oktatási Hivatal Média- és Sajtóosztálya. Közlésük szerint a megyében összesen 7711 vizsga zajlik majd, ebből 1185 emelt szintű, 6526 pedig középszintű lesz. A közlemény szerint az írásbeliket május 2. és 23. között rendezik meg. Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, míg pénteken németből vizsgáznak a végzősök – ismertették. Az emelt szintű szóbeliket június 1. és 9., a középszintűeket június 13. és 24. között tartják. 

A Szekszárdi Tankerületi Központ által fenntartott középiskolákban 366 tizenkettedik évfolyamos diák kezdte meg hétfőn az érettségit. A maturálók középszinten összesen 1330, emelt szinten pedig 338 vizsgát tesznek.

Szinte minden tárgyból jelentkeztek érettségi vizsgára, még ének-zenéből, vizuális kultúrából, vagy médiaismeretből is. Emelt szintű vizsgát legtöbben angol nyelvből tesznek, de van olyan gimnázium, ahol a matematika és az informatika tantárgyra jelentkeztek sokan – jelezte lapunknak Gerzsei Péter. A tankerület igazgatója elmondta, az idei évben írásbeli és szóbeli, illetve gyakorlati vizsgákat is szerveznek. Előrehozott érettségit az őszi és a tavaszi vizsgaidőszakban is lehet tenni.

Emelt szintű vizsgát legtöbben angol nyelvből tesznek

Jellemzően az őszi időszakban népszerűbbek az előrehozott vizsgák, mivel akkor még nincs év végi hajrá, és több befejezett tanévvel rendelkeznek a vizsgákra jelentkezők, akiknek osztályozó vizsgát kell tenniük azokból a tanévekből, amiből még hiányzik az év végi jegy. Továbbra is az idegen nyelv vezet az előrehozott számonkérések körében. Idén májusban és júniusban a 10. és 11. évfolyamos tanulók 245 előrehozott vizsgát tesznek.

A Tamási Tankerületi Központ által fenntartott négy gimnáziumban az idei tanév május-júniusi vizsgaidőszakában több mint 250 tanuló jelentkezett középszintű vagy emelt szintű érettségi vizsgára. Közel kétharmaduk középszinten, majd’ egy­ötödük emelt szinten fog vizsgázni – közölte Csike Tamás tankerületi igazgató.

Mint mondta, évről évre növekszik a szintemelő vizsgára jelentkezők száma, idén a legtöbben angol vagy német nyelvből vállalkoztak erre. A kötelező érettségi tantárgyak mellett a tanulók a biológiát és a fizikát választották a leggyakrabban, de néhányan testnevelésből és olaszból is megméretik magukat. 

A Tamási Tankerületi Központ fenntartásában működő gimnáziumokban a május-júniusi vizsgaidőszakban közel 80 tanuló jelentkezett előrehozott érettségi vizsgára, többségük angol vagy német nyelvből, de lesznek vizsgázók informatikából, földrajzból, vizuális kultúrából is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában