Alapítvány

2022.05.12. 11:31

A mentes termékek érdekében lobbiznak

Az egészségtudatos szemléletet folytatva új alapítványa megalakulását jelentette be a Barta cégcsoport szerdán, ünnepélyes keretek között Pakson, az Erzsébet Nagyszálló dísztermében.

Gazsó Rita

Dr. Barta Anita (balról), Barta József, Szabó-Barta Melinda, Sára Judit és Kiss Renáta (Fotó: Molnár Gy.)

Az Ételintoleranciás és Ételallergiás Gyermekekért és Családokért Alapítványt Barta József, Szabó-Barta Melinda és dr. Barta Anita, a Barta Cégcsoport tulajdonosai hozták létre azzal a céllal, hogy gyűjtést szervezzenek a betegségben érintett gyermekek számára. A gyűjtés nem csupán pénzbeli, hanem különböző speciális élelmiszercsomagokat, utalványokat érint.

– A mentes élelmiszerek árai nagyon magasak, megpróbáltatás elé állítják a családokat anyagilag – hangzott el az eseményen. Az ételallergia és -intolerancia többféle betegség tünetegyüttese, amelyet néhány kivételtől eltekintve csak allergén alkotóelemek nélkülözésével lehet kezelni. Az élelmiszer a gyógyszer, amely segítségével a szervezet öngyógyító képessége felerősödik, a tünetek tompulnak.

Az alapítvány – mint elhangzott – elhivatott az egészséges táplálkozás és annak fenntarthatósága iránt. Hisznek abban, hogy a gyerekkorban elkezdett helyes táplálkozás befolyásolja a későbbi életet, akár az elhízást, akár a cukorbetegséget is. A kormány törvénymódosításának érdekében a szakminisztériumok bevonásával lobbiznak a mentes termékek általános forgalmi adójának csökkentéséért. Ezen élelmiszerek áfacsökkentése ugyanis forgalomnövekedéssel járna, emellett a gyógyászati állami támogatások csökkenését eredményezheti azáltal, hogy a mentes táplálkozás alkalmazásával megszűnnek a társult betegségek tünetei.

Sára Judit, a cégcsoport gazdasági vezetője hozzátette, fontos feladatuknak tekintik azt is, hogy az érintett szülők figyelmét felhívják az ételallergia és -intolerancia jellemző tüneteire. Például egy térd- vagy bokafájás sem csupán egy óvodás baleset miatt jelentkezhet a gyerekeknél, akár egy ételallergia is okozhatja – jelezte Sára Judit, a program egyik ötletgazdája, aki maga is érintett.

Mint mondta, hosszú kivizsgálássorozatot követően derült ki róla, hogy glutén­érzékeny. Ezért is fontos, hogy minél többen értesüljenek ezekről az információkról, szerinte ugyanis sokan nem is tudják, hogy érintettek, így gyakorlatilag hosszú időn keresztül mérgezik a szervezetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában