Vakvezető kutyák

2022.05.03. 14:00

A szabadságot köszönheti négylábú társának

A vakvezető kutyák világnapja alkalmából szervezett bemutatót és kötetlen beszélgetést a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete. Kovács Lászlóné, az egyesület elnöke köszöntötte az érdeklődőket, és hangsúlyozta, mennyire fontos segítő szerepet tölt be egy látássérült ember életében egy négylábú, segítő társ.

Schilli-Bárány Margit

Rocky Bálványossy Zoltánnak társa a munkában és a kikapcsolódásban is. Fotó: Makovics Kornél

Bálványossy Zoltán, aki maga is egyesületi tag, Rockyval, a csoki színű labradorjával az oldalán mesélt arról, milyen egy vakvezető kutyával az élet, valamint mi az útja annak, hogy valakinek egy kiképzett kutya segítse a mindennapjait. 

Rocky tízhetes korában került Zoltánhoz és tíz hónapig nevelkedett családban. Csepelre, a kiképző központba egyévesen került vissza. Ha egy látássérült ember vakvezető kutyához szeretne jutni, ki kell töltenie egy igénylőlapot, melyet a regionális illetékes egyesület eljuttat Csepelre. Ezután személyes találkozón megismerkednek a jelentkezővel, megnézik, milyen a személyisége. A már kiképzés alatt álló kutyák habitusának megfelelően választanak melléjük embert. 

Igen, minden esetben a kutyához választják a gazdijelöltet. Ha megvan a lehetséges páros, jöhet a személyes találkozás, ahol kiderül, megvan-e a szükséges szikra kutya és ember között. Ha itt is minden passzol, akkor egyeztetik az átadást és az átadó tanfolyamot. Ez a különleges tréning egy hétig tart. Kutya és gazdijelöltje ezt az időt egy apartmanlakásban tölti, itt készülnek fel a mindennapokra. Intenzíven gyakorolnak, összeszoknak, megismerik egymás igényeit. Ezt otthoni gyakorlás követi, majd jöhet a vizsga. 

– Négyéves voltam, amikor először találkoztam vakvezető kutyával és akkor megbeszéltem a szüleimmel, hogy felnőttkoromban nekem is lesz. Rocky mindenben a társam. Munkában és kikapcsolódásban is. Egy segítőkutya hatalmas szabadságot ad, kölcsönösen figyelünk egymásra. Alapvetően a mindennapi közlekedésemet segíti. Az a feladata, hogy az akadályokat, embereket, szintkülönbséget, lépcsőt jelezze – tette hozzá Zoltán. – Amikor munkában van, rajta van a speciális hám, ilyenkor nincs ismerkedés más kutyákkal, sem emberekkel. Ilyenkor feladat van. Ha kizökken, az balesetveszélyes lehet rám és a kutyára nézve is. 

Egy vakvezető kutya kiképzése körülbelül 4–4,5 millió forint. Ez államilag támogatott, ám a leendő gazdiknak számolni kell a kutyatartás többi költségével, úgy mint állatorvosi kiadások, táplálás, kutyakozmetika. A vakvezető kutyák mind ivartalanok, így nincs hormonális befolyásoló tényező és kiegyensúlyozott munkára képesek. 

A vakvezetőkutya-bemutató után a résztvevők megismerkedhettek különféle, látássérülteknek készült eszközökkel és játékokkal is. Megnézhették a speciális sakktáblát és dobókockákat, valamint azt is, hogyan készül a Braille-írás. 

Az alapító

Magyarországon a vakvezetőkutya-kiképzést Vitéz Lovag Rithnovszky János alapította 1978-ban, Csepelen. Fiatal katona volt, amikor 1952 szeptemberében egy akna a közvetlen közelében felrobbant. A detonáció letépte a bal karját, a repeszek megvakították és részben a szaglását, valamint a hallásását és ezáltal az egyensúlyérzékét is elvesztette. Alig élte túl a balesetet, kilenc hónapot töltött kórházban. Azonban az élni akarás, az édesapja hite, az imádság és a humorérzéke megmentette. Életéről könyvet is írt, A fény túlsó oldalán címmel. Minél hamarabb önálló életet akart élni, egyedül közlekedni, de a sérülései következményei ezt nem engedték. Véletlenül bukkant egy német oktatófilmre, amiben vakokat segítő kutyákról értekeztek. Elkérte a szakirodalmat, elhatározta, hogy betanít egy kutyát magának. Az iskola megalapításáig rögös út vezetett, ám életművére méltán büszkék lehetünk, hiszen több ezer látássérült ember életét könnyítette meg az általa kidolgozott módszer, amelyet a mai napig alkalmaznak. Rithnovszky János egyik leghíresebb vakvezető kutyája Triton volt, a bernáthegyi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában