Kedvencük a történelem

2022.05.11. 14:00

Egy táborban tanulnak kolozsvári és szekszárdi diákok

Határon inneni és túli fiatalok táboroznak a Volent-öbölben. A diákok naponta hat órát szentelnek a történelem tantárgynak. Szabadidős programokon is részt vesznek, és sokat beszélgetnek egymással.

Szeri Árpád

A diákok nem csak érdekes előadásokat hallhatnak, interaktívan maguk is részt vesznek a munkában. (Fotó: Mártonfai Dénes)

Romantikus környezetben mélyül el tizenhárom középiskolás a történelem világában. A fiatalokat a Fadd-Domboriban, a Volent-öbölben található tehetséggondozó tábor fogadta, közel egy hét erejéig. A tábor egyik különlegességét az adja, hogy lakói között egyaránt van szekszárdi és kolozsvári diák. 

– Immár harminc évet ölel fel az a tartalmas kapcsolat, amit a Kolozsvári Báthory István Református Líceummal alakítottunk ki – adott tájékoztatást az előzményekről Heilmann Józsefné, a Szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatója. – A két intézmény tanulói – tanáraikkal együtt – rendszeresen találkoztak egymással. Együttműködésünk a tehetséggondozásra is kiterjedt, ennek köszönhetően jutottak el gimna­zistáink a mindig nagy élményt jelentő, torockói földrajz-, matematika-, vagy történelemtáborokba. A hely szelleme, az erdélyi fejedelemség megannyi emléke megragadta diákjainkat, akik számtalan esetben örök barátságot kötöttek az őket fogadó kolozsvári fiatalokkal. 

A járványveszély a kapcsolatot nem szüntette meg, de két évre parkolópályára terelte a jelenléti partnerséget. Ám idén, a pandémia visszaszorulásával a Garay János Gimnázium – pályázaton nyert támogatásnak is köszönhetően – átvette a tábori stafétát. Ráadásul két kategóriában, hiszen a május 12-ig tartó történelemtábor után május 16-tól ugyanezen a helyszínen az emelt szintű matematikai feladatok ifjú kedvelői találkozhatnak egymással. 

Jelenleg tehát a história iránt kiváltképp érdeklődő öt kolozsvári és nyolc szekszárdi tanuló tölti mindennapjait a Volent-öbölben. Nagy László, a Szekszárdi Garay János Gimnázium történelemtanára, a tábor szakmai felelőse elmondta, hogy izgalmas és áthallásoktól sem mentes témakörrel, az 1945–1975 közötti hidegháborúval foglalkoznak.

– Az érkezés, illetve az elutazás napjától eltekintve minden nap hatórányi szakmai programon vesznek részt a diákok – folytatta Nagy László. – Az előadásokat gimnáziumunk tanárai tartják, de valójában közös munkáról van szó, hiszen a fiatalok bevonásával, alkotó cselekedtetésével dolgozzuk fel az említett korszak történetét. A délutánokat megannyi szabadidős elfoglaltság, például kirándulás, kenuzás, szekszárdi városnézés, táncház, az estéket pedig egyebek mellett filmvetítés, társasjáték és természetesen rengeteg beszélgetés színesíti. 

Bálint Noémi és Kiss Abigél a kolozsvári líceum 9. osztályos tanulói. Korábban még nem jártak Tolna megyében. – Kedveljük a történelmet, és a tábor kiváló lehetőséget ad ismereteink bővítésére – fogalmazott Abigél. – Érdekesek a szabadidős programok, nekem nagyon tetszett a néptáncbemutató. „Új dolgokat tanulhatok és új embereket ismerhetek meg olyan helyen, ahol korábban még sohasem voltam” – tette hozzá Noémi. 

A Szekszárdi Garay János Gimnázium diákjai közül Szabó Balázs osztotta meg gondolatait. – A tábor nemcsak beváltja, hanem túl is szárnyalja várakozásaimat – jelentette ki a 11. b osztályos tanuló. – A szállás és ellátás kiváló, a társaság remek, az ismeretek elsajátítása interaktív, játékos módon zajlik. Esténként, családias hangulatban hosszasan és minden értelemben azonos nyelven beszélgetünk erdélyi társainkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában