Hajdan

2022.05.17. 16:20

Kapitális vizát fogtak a Dunán

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Sz. Á.

Fotó: Shutterstock

60 ÉVE a megyei borversenyen vörösbor kategóriában a Szekszárdi Állami Gazdaság kadarkája lett az első. Az egyéni termelőknél az őcsényi Bogár István kadarkája nyert. A fehérboroknál a SZÁG olaszrizlingje, az egyéni gazdáknál a szekszárdi László Ferenc olaszrizlingje lett aranyérmes – írta a megyei napilap egykoron. 

60 ÉVE „a megye 38 méhészeti szakcsoportja csaknem 15 000 méhcsaláddal rendelkezett. A szakcsoportok 13 vagon méz értékesítésére kötöttek szerződést.” 
60 ÉVE villám csapott a tolnanémedi kendergyárba. „A 900 mázsás kazal, amelyik villámcsapáskor tüzet fogott, porrá égett, az ebből származó kár mintegy 93 ezer forint.” 
50 ÉVE „15 ezer pár cipő indult útnak Bonyhádról Gottwaldovba. A BONY cipőipari ktsz igen rövid határidőre vállalta a tizenötezer pár ragasztott talpú szandál elkészítését, és azt időben átadta a csehszlovák megrendelőnek” – szólt a híradás. 
50 ÉVE Oroszlány rendezte meg az I. dunántúli bábjátékos napokat, melyen részt vett a sióagárdi művelődési ház és a Babits Mihály Megyei Művelődési Központ csoportja. „Hives László, a Népművelési Intézet munkatársa szerint ha jutalmazták volna a csoportokat, a Tolna megyeiek aranyérmet nyertek volna.” 
50 ÉVE a Szekszárdi Dózsa öt pont előnnyel vezette az NB II. nyugati csoportjának tabelláját. 
35 ÉVE a Paksi Atomerőmű Vállalat harmadszor nyerte el a Kiváló Vállalat kitüntetést. Az ünnepi munkásgyűlésen Pónya József vezérigazgató elmondta, hogy „az atomerőmű 1982. december 28-a óta 24 milliárd kilowattóra villamos energiát adott a népgazdaságnak.” 
35 ÉVE Az év kórusa kitüntető címet és díszoklevelet vehetett át Bonyhádon, az Éneklő ifjúság megyei díszhangversenyén a Szekszárdi I. Számú Általános Iskola kisdoboskórusa, 5. a kamarakórusa, nagy kórusa, valamint a dombóvári Gőgös Ignác Gimnázium leánykara. 

35 ÉVE Pakson, a dunai halászbrigád tagjai – Kovács Tivadar, Révfalvi Imre, Madár József és Bogdány Péter – hatalmas vizát fogtak ki a folyóból. „A hal 292 cm-esre nőtt, súlyát 150–170 kilogrammra becsülik.” 

Az évszázad addigi legnagyobb, magyar szakaszon fogott vizája

25 ÉVE „a Szekszárdi Húsipari Rt. 350 még állományban lévő dolgozója május 9-e helyett csak 14-én vehette fel a fizetését. Sem a GYES-t, sem a táppénzt, sem a családi pótlékot nem fizették ki időben. A megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatóhelyettese közölte, hogy a következő kifizetést a megyei egészségbiztosítási pénztár intézi.” 
25 ÉVE „Szekszárdon, a róla elnevezett művelődési házzal átellenben valaki, vagy valakik ledöntötték Babits Mihály szobrát. Kis Kovács Gyula alkotása lapunk zárásakor alapzatáról leszakítva még ott feküdt, arccal felfelé nézve a virágágyásokban.” 
25 ÉVE a paksi pünkösdi fesztivál alkalmából tartott Tavasz Szépe ’97 versenyen a korona a paksi Kródi Andrea fejére került. A két udvarhölgy a szekszárdi Szabó Noémi és a paksi Pach Erika lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában