Polgárőrség

2022.05.07. 07:00

Ma már nélkülözhetetlen a szervezet

„Magyar Falu 100” néven elindult az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) idei biztonsági programja, amelynek nyitó rendezvényét Dunaföldváron, a Polgármesteri hivatal dísztermében tartották pénteken délelőtt.

Gazsó Rita

Széles András beszédében a polgárőrség szerepét, jelentőségét emelte ki (A szerző fotója)

– Az Országos Polgárőr Szövetség azt szeretné, hogy a biztonságérzet javítása érdekében a kistelepüléseken is megjelenjen a polgárőrség, bővüljön az egyesületek száma. Ennek érdekében az önkormányzatokkal és a rendészeti szervekkel együttműködve, a megyei szövetségek elnökeivel egyetértésben kiválasztottunk 105 települést Magyarországon. Ebből 74 helyen még nincsen polgárőr egyesület, itt létrehoznánk ezeket, 31 község esetében pedig szeretnék, ha megújulnának a helyi szövetségek – foglalta össze az eseményen a „Magyar Falu 100” biztonsági program lényegét dr. Túrós András. 

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával elindult kezdeményezés, amely kapcsolódik a kormány Magyar Falu programjához szintén azt a célt segíti, hogy élhetőbbé tegyék a hazai településeket. Jelezte, szeretnék oda is eljuttatni a polgárőrséget, ahol elöregedett a közösség, ahol szociális gondok vannak és sokan egészségügyi problémákkal küzdenek, ugyanis ha nincsenek közbiztonsági kihívások, akkor a polgárőrség folytathatja azt a karitatív segítségnyújtást, amelyet a pandémia ideje alatt megszoktak az emberek. 

Az Országos Polgárőr Szövetség az idei évre 20 millió forintos állami támogatást kapott az új egyesületek létrehozására, amelyhez 10 millió forintot tett hozzá az OPSZ. Átlagosan 300 ezer forintot kapnak az újonnan megalakuló egyesületek, amely feladatot a társszervek, a Települési Önkormányzati Szövetség és a hazai rendőrség is segítik.

–  A polgárőrség ma már nélkülözhetetlen, nem afféle szabadcsapatokként dolgoznak, koordináltan veszi igénybe a munkájukat a rendőrség, akik helyi szinteken hetente egyeztetnek a feladatokról a polgári védelemben dolgozókkal – fogalmazott Túrós András, de mint ismert, februári határozatában a kormány is fokozottabban bevonja a polgárőröket a határőrizeti feladatokba, akik azóta jelentős nagyságrendben működtek közre határsértők elfogásában.

– Magam is polgárőr vagyok, így minden ilyen rendezvényt szívesen látok a városunkban, de az OPSZ Tolna megyei elnöke, Széles János, aki egyben az országos elnökség tagja is dunaföldvári, így mondhatjuk, több szálon kötődik a polgárőrség ide – mondta Horváth Zsolt polgármester, azon kérdésünkre, hogy miért éppen Dunaföldvár adott otthont a program megnyitójának.

A polgárőrök és vezetők mellett településvezetők is részt vettek a rendezvényen, különösen onnan, ahol nincsen polgárőrszervezet. Borbélyné Töttösi Ágnes, Nagydorog polgármestere szerint számukra nagyon fontos lenne egy új helyi polgári rendvédelmi egyesület megszületése, ugyanis kicsit elöregedett a szervezet helyi tagsága. Ezzel a programmal kicsit tudnák ösztönözni a fiatalabbakat, hogy minél többen lépjenek be és a rendőrség stratégiai partnereként minél jobb eredményeket tudjanak elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában